Internacional 11/11/2013

L'Iran firma un acord per facilitar les inspeccions a les seves plantes nuclears

Kerry afirma que de moment l'Iran no ha acceptat l'oferta, però espera que en els pròxims mesos s'arribi a un acord

Efe
2 min

TeheranL'Iran i l'Organisme Internacional per a l'Energia Atòmica (OIEA) han signat aquest dilluns un acord que posarà sota inspecció internacional el reactor d'aigua pesada d'Arak i la mina d'urani de Gachin, ha informat l'agència de notícies iraniana Fars.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'acord es va signar durant l'entrevista que el director general de l'agència de l'ONU, Yukiya Amano, va mantenir dilluns al matí a Teheran amb el president de l'Organització d'Energia Atòmica de la república islàmica, Ali Akbar Salehi.

El document pren com a base l'Acord de Salvaguardes del Tractat de No-Proliferació, del qual l'Iran és signant, i que presenta un full de ruta perquè l'organisme internacional i les autoritats iranianes resolguin la resta de punts que els enfronten i que experts de l'ONU puguin controlar de prop que el programa nuclear iranià tingui fins exclusivament pacífics.

L'organització atòmica iraniana va assegurar que ha rebut autorització del Consell Suprem de Seguretat Nacional per assolir el pacte, que posa fi a part de les disputes que Teheran i l'OIEA tracten infructuosament de resoldre des de fa gairebé dos anys.

Acord voluntari

Els responsables del programa nuclear iranià van destacar que Iran ha signat l'acord de manera "voluntària" i d'acord amb els "nous planejaments del govern", que encapçala des de l'agost el moderat Hassan Rohani.

El president iranià va prometre en la seva campanya pactar al més aviat possible amb Occident per posar fi a les seves inquietuds sobre el programa nuclear iranià i aconseguir l'alleujament de les sancions internacionals que asfixien l'economia iraniana.

Tanmateix, per la seva part, el secretari d'estat dels Estats Units, John Kerry, va assegurar que dissabte l'Iran es va retirar de les converses per assolir un acord amb les potències mundials.

Kerry ha dit que l'Iran ha estat incapaç d'acceptar l'oferta en "aquest moment", però que espera que en els pròxims mesos s'arribi a "un acord que compleixi amb les normes de cada un".

stats