Covid-19

Israel assegura que la quarta dosi multiplica per 5 la immunitat

La realitat israeliana contrasta amb la d'Àfrica, on molts governs lluiten encara per la primera dosi

Sònia Sánchez
3 min
Vacunes.

BarcelonaEl govern israelià ha començat ja a injectar una quarta dosi de la vacuna de covid-19, un reforç que segons el mateix primer ministre israelià, Naftali Bennett, serà clau. Segons Bennett, de fet, una investigació científica israeliana ha arribat a la conclusió que una quarta dosi de la vacuna de covid-19 multiplica per cinc el nombre d'anticossos en el termini d'una sola setmana. “Una setmana després d'injectar la quarta dosi, tenim un alt grau de certesa que la quarta dosi és segura", deia Bennett aquest dimarts durant una visita al Sheba Medical Centre, que està injectant dosis de reforç al seu personal mèdic. "La segona gran notícia: sabem que una setmana després de l'administració de la quarta dosi, veiem un creixement de cinc cops més del nombre d'anticossos de la persona vacunada", ha dit als periodistes.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

A l'espera de veure l'estudi científic, i confirmar que no es tracta d'una simple estratègia per convèncer la població que es vacuni per quarta vegada, el govern israelià sembla decidit a avançar-se a qualsevol altre país en el camí de la vacunació. Els majors de 60 anys i el personal mèdic del país són els primers que ja estan cridats a inocular-se una quarta dosi de la vacuna.

A l'Àfrica només hi ha un 10% de població vacunada

Mentre la variant òmicron del covid-19 segueix disparada arreu del món, Israel reforça la seva estratègia de vacunació, que és des de l'inici de la pandèmia de les més avançades del món. Una situació que contrasta amb la de molts altres països. Mentre Israel ja administra una quarta dosi, alguns estats africans encara lluiten per poder posar-ne la primera. Malgrat tenir el 16% de la població mundial, el continent africà només ha administrat el 3% de les vacunes contra el coronavirus repartides arreu del planeta, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

Només un 10% de la població del continent africà està vacunada, malgrat que l'objectiu de l'OMS és assolir un 70% de població vacunada a tots els països del món a mitjans d'aquest 2022. Per contra, a Israel el 65% de la població té la pauta completa i més del 71% almenys una primera dosi. Però, tot i això, no és el país amb més vacunats, perquè ha de convèncer encara una part de la població (sobretot jueus ortodoxos) reticent a les vacunes. Els Emirats Àrabs Units són el país amb més població vacunada, el 99%, seguits de Cuba amb el 92%, segons dades oficials recollides per Our World in Data. En canvi, Nigèria, per exemple, només n'ha vacunat el 5%.

L'amenaça de les variants

És precisament aquesta falta de vacunació global la que permet al virus seguir viu i mutar de forma ràpida, com ha quedat demostrat amb la variant òmicron, que està fent créixer exponencialment els contagis arreu del món i que va ser detectada per primer cop a Sud-àfrica. Segons un estudi de científics francesos de l'Hospital Institut Universitari Méditerranée Infection, publicat a la revista científica MedRxiv, s'hauria detectat ja una altra nova variant del covid-19 al sud de França en una persona que va arribar al país des del Camerun, i de la qual hi hauria 12 casos en total.

Però la variant predominant gairebé arreu del món és encara l'òmicron, que als Estats Units, per exemple, ja s'ha confirmat com la responsable del 95% dels contagis. Amb tot, cada cop més estudis indiquen que aquesta variant produeix una malaltia molt més lleu que les anteriors soques del covid-19. Segons diverses anàlisis de laboratori, les infeccions per òmicron se centren en les vies respiratòries altes i no arriben als pulmons, de forma que no generen un risc tan greu com les altres.

stats