Internacional 26/12/2016

El doble joc de Netanyahu

Israel ordena aturar l'activitat diplomàtica amb els països que han condemnat els assentaments fins l'arribada de Trump

Isabel Kershner / 'the New York Times'
2 min
Netanyahu participa en la reunió setmanal del seu govern, a Tel Aviv.

JerusalemDurant anys, el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha fet un doble joc, competint a nivell nacional amb els seus rivals dels sectors de la dreta en el suport del projecte d'assentaments a tot el territori ocupat de Cisjordània mentre professaven suport a una solució de dos estats amb els palestins.

Ara, amb la resolució del Consell de Seguretat de les Nacions Unides de divendres passat, que condemna la construcció d'assentaments israelians perquè no tenen cap validesa jurídica, hi ha una total coincidència entre polítics i analistes de tot el ventall ideològic que el joc de Netanyahu podria acabar aviat.

Més colònies 'salvatges'

La dreta israeliana se sent enfortida per l'arribada a la Casa Blanca de Donald Trump, de qui espera més suport a les actuals polítiques d'Israel i empeny el primer ministre a abandonar la idea d'un estat palestí, considerada durant dècades l'única solució viable al conflicte àrab-israelià.

Naftali Bennett

Shlomo Avinerisionisme

criticar el govern sortint de Barack Obama

Daniel B. Shapiro

reduir les seves activitats diplomàtiques i contacte

Avigdor Lieberman'Autoritat Palestina

Saeb ErakatOrganització d'Alliberament de Palestina

agafat per sorpresa IsraelMolts comentaristes veuen que aquest episodi reflecteix en part una història de conflicte entre Netanyahu i el president Obama sobre els assentaments i la ira que conserva el primer ministre israelià per l'acord nuclear entre els Estats Units i l'Iran. També assenyalen el suport cada vegada més notori de Netanyahu ala causa dels colons, que inclou l'avanç de la legislació altament polèmic, conegut com el projecte que preveu legalitzar de forma retroactiva les cases construïdes en terres palestines de propietat privada i obligar els propietaris a acceptar una compensació.

contravé el dret internacionalCort Penal Internacional de l'Haia

l'amo d'una botiga de queviures d'estar per casa

stats