Israel
Internacional 15/04/2012

Israel bloqueja l'entrada de pacifistes a Palestina

Tel Aviv ha detingut i deportat la majoria d'activistes de la plataforma 'Benvinguts a Palestina 2012', que pretenien entrar a la regió. Tres espanyols han sigut arrestats a l'aeroport de Ben Gurion i un d'ells ha aconseguit, finalment, arribar a Jerusalem

Laura Muntada
2 min
Una activista és arrestada a l'aeroport de Ben Gurion per les autoritats israelianes / GETTY

BarcelonaCentenars d'activistes de tot el món han viatjat aquest diumenge a Palestina promoguts per la plataforma 'Benvinguts a Palestina 2012'. El grup reivindica el dret a entrar a la regió i defensa la lliure circulació de la població palestina. Finalment, només una trentena han pogut arribar al seu destí, perquè les autoritats israelianes els han retingut en els aeroports d'origen o en els dels països on feien escala, com Turquia.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Per tal d'aturar la iniciativa pacifista, Israel ha difós una llista negra de 1.500 activistes que pretenien entrar a Palestina. Dels que han arribat a l'aeroport Ben Gurion a Israel, 38 han sigut arrestats. Les últimes informacions apunten que mica en mica els han anat deportant, però que encara hi ha 31 detinguts.

Entre els arrestats a l'aeroport de Ben Gurion es trobaven tres espanyols: Julio Rodríguez Bueno, representant d'Esquerra Unida, Teresa Salas, representant de Paz Ahora, i Maite Santamaria, de la Plataforma de Donosti. Rodríguez i Salas han sigut deportats, mentre que Santamaria ha aconseguit arribar a Jerusalem.

En declaracions a l'ARA, l'organització 'Benvinguts a Palestina 2012' ha assegurat que "dels 2.000 activistes que es dirigien a Palestina, només vint-i-nou hi han pogut arribar". La plataforma explica que les autoritats israelianes han aturat els activistes espanyols i els han dit que "a Palestina no s'hi va a donar una volta". A més els han retirat els passaports i els telèfons mòbils. Rodríguez i Salas han sigut traslladats per la força a una furgoneta fins que han sigut obligats a embarcar en un avió que els ha deportat a Berlín.

Maria Santamaria, que viatjava per separat, "ha hagut de mentir i ha dit que anava de vacances. L'han cregut i ara és a Jerusalem", ha explicat l'organització, que assegura que, de moment, no s'han pogut posar en contacte amb cap dels espanyols i que la informació des de Tel Aviv és escassa.

Des que l'Israel va destruir l'aeroport de Gaza i es va apropiar del de Kalandia, l'entrada a Palestina està controlada per les autoritats de l'estat jueu. Els viatgers que hi volen accedir es veuen obligats a passar per un seguit de controls i a donar explicacions a Tel Aviv.

stats