Internacional 06/08/2017

Itàlia impedeix que un vaixell amb refugiats de Metges Sense Fronteres desembarqui a Lampedusa

L'ONG no havia signat el codi de conducta que el país de la bota va aprovar dilluns

Ara
2 min
La nau 'Iuventa', de l'ONG alemanya Jungend Rettet, va ser retinguda per les autoritats italianes la setmana passada

BarcelonaLes autoritats italianes han impedit aquest diumenge que un vaixell de Metges Sense Fronteres (MSF) desembarqui a l'illa de Lampedusa les 127 persones que havia rescatat al mar Mediterrani.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Malgrat que l'embarcació, amb el nom de 'Prudence', no ha pogut ancorar al port perquè ha estat retinguda a 33 milles de l'illa italiana, dues naus de la Guàrdia Costanera italiana han traslladat els refugiats a un port de Lampedusa, tal com ha explicat MSF a través del seu compte de Twitter.

L'ONG MSF és una de les cinc organitzacions que no va signar el codi de conducta que Itàlia va aprovar dilluns passat per regular les activitats de les organitzacions que rescaten immigrants al Mediterrani davant de Líbia. S'hi va negar perquè considera que la nova normativa, que té el suport de la Unió Europea, va en contra dels seus principis.

De fet, una de les mesures preveu la presència d'oficials armats als vaixells de rescat. Des de MSF, ho consideren "una distorsió de la seva missió" i, tal com explicava a l'ARA David Noguera, president de l'organització a Espanya, "l'ONG no permet mai que hi hagi personal militar dins dels seus vaixells perquè no és acceptable des de l'òptica humanitària". Tot i així, MSF segueix i "seguirà salvant vides al mar".

Entre les altres organitzacions que tampoc s'han adherit al codi de conducta, l'alemanya Jugend Rettet va trobar-se amb el mateix problema el 2 d'agost, quan la seva nau, de nom 'Iuventa', va ser retinguda per les autoritats italianes a la costa de Sicília.

Itàlia, preocupada

El ministre de l'Interior italià, Marco Minniti, va subratllar que les ONG que vulguin seguir operant al Mediterrani "hauran de signar el codi de conducta". Fins ara, ho han fet només la catalana Proactiva Open Arms, Save the Children i Moas.

Itàlia està preocupada per la gestió de la immigració i, per això, el Parlament va aprovar, l'1 d'agost, enviar naus militars a les aigües de Líbia amb l'objectiu de combatre el tràfic de persones.

stats