ITÀLIA
Internacional 01/08/2013

Itàlia, pendent de la sentència a Berlusconi pel cas Mediaset

El Cavaliere podria ser condemnat a quatre anys de presó i a cinc d'inhabilitació de càrrecs públics

Ara
2 min

BarcelonaAquest dijous està prevista la decisió del Tribunal Suprem d'Itàlia sobre el recurs presentar per l'ex primer ministre italià, Silvio Berlusconi, contra la seva condemna de 4 anys de presó i 5 d'inhabilitació de càrrecs públics per frau fiscal en el cas Mediaset.

Berlusconi va ser condemnat el mes d'octubre de 2012 per un tribunal de primera instància de Milà.

Aquest dimarts, el fiscal italià va presentar les darreres al·legacions i va sol·licitar la confirmació de condemna, tot i que demana la reducció d'inhabilitació a tres anys, i no a cinc com dicta la sentència.

Segons algunes fonts, el veredicte es faria oficial després que tanquin els mercats financers, per por que la decisió pogués desestabilitzar la política italiana o fins i tot pogués afectar l'Eurozona.

Repercussió a la política italiana

A l'espera del veredicte, l'expectació creix entorn de la política italiana i les repercussions que podria tenir per a l'actual coalició de govern d'Enrico Letta, de la qual forma part el partit de Berlusconi.

Tot i que el Cavaliere ha reiterat els darrers dies que donava suport a l'executiu, alguns membres del partit de centreesquerra han mostrat una actitud molt crítica i han arribat a amenaçar de dissoldre aquesta coalició.

En canvi, els diputats del partit de centredreta més afins a Berlusconi han cancel·lat la convocatòria de protestes pels carrers de Roma per intentar calmar les tensions i evitar pressionar més els jutges.

El cas Mediaset

El cas Mediaset jutja la compravenda de drets de transmissió de pel·lícules nord-americanes per un valor de 470 milions d'euros per part de Mediaset –el grup audiovisual de Berlusconi– entre 1994 i 1999, amb un suposat augment artificial del preu dels drets per evadir diners i desviar-los a comptes a l'estranger.

Berlusconi, de 76 anys, ha reiterat darrerament que ha sigut perseguit pels jutges d'esquerra que han intentat desestabilitzar la democràcia des que ell va arribar a la política.

La defensa del Cavaliere considera que la sentència del tribunal de primera instància estava motivada per interessos polítics i, com a prova d'això, al·lega que el president del grup Mediaset, Fedele Confalonieri, va quedar absolt del cas.

Aniria a la presó?

A Itàlia, és difícil que una persona de més de 70 anys arribi a complir una pena de presó, excepte si es tracta de casos molt greus.

A més, Berlusconi es podria beneficiar d'una llei que va aprovar el govern de Romano Prodi el 2006, en la qual es va aprovar la reducció de tres anys de condemna per als delictes comesos fins aleshores. Per això, Berlusconi podria veure com la seva condemna de quatre anys es redueix a un.

Més casos

La decisió del Tribunal Suprem italià d'aquest dijous serà la primera sentència definitiva per a l'ex primer ministre italià. Berlusconi té oberts una vintena de processos judicials, gairebé tots per temes relacionats amb el frau fiscal o per haver tingut relacions sexuals amb menors.

stats