Internacional 03/06/2018

Jansa espera guanyar les eleccions a Eslovènia amb el discurs euroescèptic i antiimmigració

Té el suport del president hongarès, l'ultraconservador Viktor Orbán

Efe
2 min
Janez Jansa, exprimer ministre eslovè i candidat conservador, parla amb la premsa després de votar.

ZagrebJanez Jansa, líder opositor amb el conservador Partit Demòcrata Eslovè (SDS), s'ha mostrat confiat en la seva victòria en les eleccions legislatives que se celebren avui a Eslovènia. "Espero que avui es faci un primer pas perquè Eslovènia sigui un estat que col·loqui els eslovens en primer lloc, sobretot la seva seguretat i benestar", ha dit en emetre el seu vot a Velenje.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Jansa, primer ministre en els períodes 2004-2008 i 2012-2013, és el clar favorit en les eleccions després d'una campanya de tall euroescèptic, contra la immigració i en favor de polítiques inspirades en el president ultraconservador d'Hongria, Viktor Orbán. Eslovènia forma part de la ruta dels Balcans que centenars de milers de refugiats van emprendre el 2015 per arribar als països del centre i l'oest d'Europa.

La votació transcorre amb calma i amb una participació baixa, encara que una mica més elevada que en les eleccions parlamentàries del 2014. Quatre hores després de l'obertura de les urnes, han anat a votar un 17,27% dels electors, una mica per sobre del 15,43% del 2014 a la mateixa hora. Aquell any la participació va arribar al 51%.

Segons els sondejos, Jansa quedarà primer amb entre el 25% i el 30% dels vots, però tindrà dificultats per trobar socis per formar govern. Només la conservadora Nova Eslovènia (NSI) s'ha mostrat disposada a entrar en coalició amb l'SDS, però el seu suport no serà suficient per aconseguir la majoria parlamentària. El líder conservador ha dit que el seu partit ha de cooperar amb "tots els que estan disposats a treballar pel bé d'Eslovènia".

El seu rival principal, l'alcalde liberal de la petita ciutat de Kamnik, Marjan Sarec, també s'ha mostrat optimista amb la participació de la seva formació per primera vegada en unes legislatives.

stats