Internacional 01/07/2019

El Japó torna a autoritzar la caça comercial de balenes

El país asiàtic havia abandonat la Comissió Balenera Internacional, que no permet la pesca comercial

Ara
2 min
Un grup de treballadors manipulen el cadàver d'una balena a les instal·lacions d'un port de Kushiro, a Hokkaido.

BarcelonaDos vaixells baleners i un vaixell factoria han sortit aquest dilluns des del port de Shimonoseki, a la costa oriental del Japó. A terra, veïns, autoritats locals i nacionals han organitzat una cerimònia per donar sort als pescadors. A l'illa de Kushiro, al nord del país, cinc pesquers més han sortit del port per iniciar una campanya balenera que durarà, almenys, un semestre. Al port, un grup de persones també els han desitjat encerts perquè aconsegueixin el seu propòsit: pescar balenes.

Aquestes dues escenes corresponen a les dues primeres expedicions baleneres que s'organitzen oficialment al país nipó des del 1988. I és que el govern japonès ha reprès aquest dilluns la captura comercial de balenes a les seves aigües, una pràctica que oficialment no duia a terme des de fa gairebé 32 anys.

L'inici de la campanya de pesca de balenes, doncs, arriba després que el país nipó anunciés a finals de desembre de l'any passat que es retirava de la Comissió Balenera Internacional (CBI), un organisme que es va fundar per regular la pesca de cetacis. El Japó era membre d'aquest grup des del 1951, i fins ara havia respectat la moratòria de la caça comercial de la balena acordada el 1982.

Dos vaixells baleners abandonen el port de Kushiro per iniciar una expedició amb l'objectiu de caçar balenes.

El govern japonès sempre s'havia mostrat contrari a aquesta prohibició de caçar els cetacis, fet pel qual va decidir abandonar la CBI: l'estiu passat les autoritats japoneses van tornar a reclamar a la Comissió Balenera l'autorització oficial per a la caça comercial i, davant d'una nova negativa, van confirmar la seva retirada.

Per argumentar aquesta decisió, el país asiàtic defensa que la caça de balenes és "part de la seva tradició i de la seva història", especialment en localitats costaneres com Shimonoseki o Kushiro, on l'activitat s'ha practicat durant generacions, i té, segons el govern, una gran importància per a la subsistència dels seus habitants.

Però el retorn a la caça de balenes ha provocat una forta onada de crítiques: tant des del país nipó com, especialment, des del panorama internacional.

Les condicions del Japó

Segons el mateix govern japonès, les captures es duran a terme únicament en aigües territorials de l'arxipèlag nipó, i respectant quotes establertes que representen menys de l'u per cent de l'abundància estimada de cada espècie.

Les autoritats nipones també han dit que el nombre d'exemplars capturats serà inferior al dels que abans es caçaven "amb finalitat científica", i han subratllat que les quotes establertes són inferiors a les d'altres països. No és cap secret que, fins ara, al Japó diversos vaixells pesquers havien continuat caçant balenes.

I és que Islàndia, Noruega i Rússia practiquen la caça comercial de balenes després de presentar objeccions formals a la moratòria de la CBI, mentre que altres estats membres, com els Estats Units o Dinamarca, realitzen captures limitades categoritzades com de subsistència per a comunitats aborígens.

stats