Internacional 19/10/2020

Els Jocs de Tòquio, objectiu informàtic de la Rússia de Vladímir Putin

Agències d'espionatge del Regne Unit i els EUA revelen el ciberatac contra els organitzadors

Quim Aranda
2 min
Una imatge promocional dels Jocs de Tòquio, suspesos aquest any i que s'hauran de celebrar el vinent

LondresLa unitat d'intel·ligència militar russa darrere de l'atac amb l’agent nerviós Novitxok, a Salisbury, el març del 2018, destinat a acabar amb la vida de l’exespia rus Serguei Skripal, va intentar dirigir-ne un altre, en aquest cas de cibernètic, contra els Jocs Olímpics d'estiu de Tòquio abans que finalment fossin cancel·lats a causa de la pandèmia de coronavirus.

El GRU, nom de la unitat russa, va llançar operacions de "reconeixement cibernètic" contra els organitzadors i patrocinadors, segons ha confirmat aquest dilluns a la tarda el ministre d’Exteriors britànic, Dominic Raab, que ha aportat informació d’agències d’intel·ligència dels Estats Units i del Regne Unit. Entre altres, el Centre Nacional de Seguretat Cibernètica (NCSC), que forma part de General Communications Headquarters, l'agència que supervisa l’espionatge electrònic i informàtic del Regne Unit i totes les seves comunicacions.

Raab també ha confirmat la intervenció de pirates informàtics del GRU en els Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern del 2018, que van tenir lloc a Pyeongchang, Corea del Sud. El GRU va desplegar un programa maliciós de supressió de dades contra els sistemes informàtics de l'esdeveniment.

El govern britànic ha identificat la unitat cibernètica del GRU com a responsable del pirateig des del seu Centre Principal per a Tecnologies Especials (GTsST).

El GRU va orquestrar l'intent d'assassinat de Serguei Skripal, antic coronel del GRU, a Salisbury, ciutat a 140 quilòmetres al sud-oest de Londres, el març del 2018. Dos oficials del GRU van viatjar al Regne Unit i van introduir clandestinament l’esmentat agent nerviós amb què van impregnar la maneta de la porta principal de la casa del coronel. Skripal i la seva filla van sobreviure a l'atac, però una dona britànica, Dawn Sturgess, va morir després que, sense adonar-se'n, resultés contaminada per Novitxok, que havia estat amagat en una ampolla de perfum. El mateix agent nerviós va ser utilitzat recentment en l’intent d’assassinat del dissident rus Aleksei Navalni.

Els atletes russos tenen de moment prohibit competir als Jocs Olímpics sota la seva pròpia bandera a causa de les reiterades infraccions de les normes de dopatge.

stats