Internacional 20/08/2020

El líder opositor rus Aleksei Navalni, en estat greu per un possible enverinament

El polític es va trobar malament de sobte després de beure un te

Andrew Higgins (the New York Times)
4 min
Una persona mira un vídeo on es veu Aleksei Navalni sent traslladat a una ambulància

MoscouEl líder opositor rus Aleksei Navalni es debat entre la vida i la mort –està inconscient en la unitat de cures intensives– en un hospital de Sibèria després que fos enverinat, segons la versió de la seva portaveu, Kira Yarmysh. Els metges han confirmat que efectivament Navalni està “greu” i connectat a un respirador.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'opositor, de 44 anys, es va trobar malament de sobte a bord de l'avió en el qual viatjava de tornada a Moscou des de la ciutat siberiana de Tomsk i l'aeronau va haver de fer un aterratge d'emergència a l'aeroport d’Omsk, també a Sibèria, on va ser hospitalitzat.

“Assumim que Navalni va ser enverinat amb alguna cosa barrejada amb el te”, ha explicat a Twitter la portaveu, que viatjava amb el líder opositor en el mateix vol. Un passatger de l’avió, Pavel Lebedev, va publicar a Instagram una fotografia de Navalni bevent te a l’aeroport abans de pujar a l’avió amb el comentari següent: “Ha anat al lavabo al començament del vol i ja no ha tornat. Ha començat a trobar-se malament. Cridava de dolor i amb prou feines podien fer res per ajudar-lo”.

Diversos mitjans russos també han difós imatges que mostraven Navalni aparentment inconscient sent traslladat amb una llitera a una ambulància a la pista de l’aeroport. Posteriorment l’agència russa de notícies Tass ha informat que les autoritats no consideren la possibilitat que l’opositor hagi estat enverinat deliberadament, sinó que potser ell mateix va prendre alguna cosa que li va fer trobar-se malament. “Si les autoritats no creuen que hagi estat un enverinament intencionat, per què hi ha tants agents a l’hospital?”, ha rebatut la portaveu de l’opositor, també a través d’un missatge a Twitter.

Possible trasllat a un altre país

De fet, un metge de l’hospital d’Omsk, Anatoly Kalinitxenko, ha confirmat que estudien l’enverinament com una de les possibles causes que han fet que Navalni es trobés malament de sobte. El seu doctor personal, el cardiòleg Yaroslav Ashikhmin, encara no l’ha pogut veure, i per tant no ha pogut fer-ne un diagnòstic, però sí que ha avançat que està fent gestions per traslladar l’opositor rus a un hospital a Hannover, a Alemanya, o a Estrasburg, a França, que disposi de més especialistes en toxicologia.

Navalni estava viatjant per Sibèria en un dels seus desplaçaments habituals per fer campanya i donar a conèixer el moviment d’oposició política al president rus, Vladímir Putin. De fet, abans d’embarcar, Navalni s’havia reunit amb diversos candidats opositors per a les eleccions locals. Segons un mitjà de comunicació siberià, Taiga, el polític també hauria aprofitat el viatge per filmar un documental sobre la corrupció de membres del partit Rússia Unida, que controla el Parlament.

Un flagell del Kremlin

Navalni, que és un hàbil comunicador, s'ha convertit en un dels grans flagells del Kremlin amb les seves campanyes de denúncia de la corrupció existent entre els alts càrrecs del país i l'entorn del president Putin. L’any passat ja va haver de ser hospitalitzat mentre era a la presó a causa “una reacció al·lèrgica severa” i el seu metge ja va suggerir aleshores que potser havia estat enverinat. Aleshores Navalni estava entre reixes perquè havia estat condemnat a 30 dies de detenció per haver liderat una manifestació per protestar per la decisió de les autoritats electorals de desqualificar diversos candidats opositors als comicis de l’Ajuntament de Moscou.

Així mateix, el 2017 un home que va simular que volia encaixar la mà de Navalni el va ruixar amb un líquid verd que li va deixar la meitat de la cara totalment tacada. L’estrany líquid li va causar cremades en un ull, en el qual va perdre el 80% de la visió. En aquella ocasió també va haver de ser hospitalitzat i intervingut quirúrgicament.

Malgrat que no s’ha confirmat que aquest dijous Navalni hagi estat enverinat, els serveis secrets russos són sospitosos d’haver atemptat contra altres dissidents en el passat, com ara Serguei V. Skripal, un antic doble agent rus que va ser enverinat al Regne Unit el 2018; Boris Y. Nemtsov, que va ser vice primer ministre i que el 2015 va ser abatut, o Alexander V. Litvinenko, un oficial del KGB que va ser crític amb el Kremlin i va ser enverinat a Londres el 2006.

Navalni intenta aconseguir el suport dels joves, sobretot a les grans ciutats russes com ara Moscou, però també ha creat una àmplia xarxa d’oficines arreu del país. Putin mai no parla del líder opositor –de fet, mai ha mencionat el seu nom en públic– i els mitjans de comunicació oficial també ignoren la seva feina. Però, malgrat aquesta suposada indiferència, el Kremlin ha intentat silenciar-lo repetidament, detenint-lo, acusant-lo de rentat de diners o escorcollant la casa i les oficines de les persones que li donen suport.

L’alt representant de la Unió Europea per la Política Exterior, Josep Borrell, ha expressat aquest dijous la seva preocupació per l’estat de salut del líder opositor i ha demanat que, en cas que hagi estat enverinat, els responsables han de ser jutjats. Per la seva banda, Amnistia Internacional ha exigit una investigació immediata i independent dels fets.

stats