Internacional 08/05/2017

L'opositor rus Alexei Navalni visita Barcelona per tractar-se

El líder anticorrupció va ser atacat fa una setmana amb tint verd, i assegura que ha perdut el 80% de la vista

Ara
2 min
L'opositor rus Alexei Navalni, després de ser atacat.

BarcelonaL'opositor rus Alexei Navalni ha arribat aquest diumenge a Barcelona per tractar-se d'una cremada a l'ull dret després que una persona no identificada va atacar-lo la setmana passada amb zelyonka, un líquid verd utilitzat a Rússia per curar ferides però que, en contacte amb els ulls, és tòxic.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Navalni va assegurar que havia perdut el 80% de la vista del seu ull dret, i va demanar a les autoritats que li retornessin el passaport per tractar-se a Europa.

Des de feia cinc anys, l'opositor rus no tenia passaport i no podia sortir del país a causa del gran nombre de processos judicials que té oberts.

"El metge creu que em van ruixar amb tint verd barrejat amb alguna altra cosa, perquè és impossible provocar una cremada com aquesta només amb zelyonka", va escriure Navalni al seu blog abans de marxar cap a Barcelona.

És la tercera vegada en menys d'un any que a aquest líder opositor, el més conegut del país, és atacat amb aquesta substància. Cap dels atacants ha estat identificat ni buscat per la policia.

Candidat presidencial

Tot i haver estat privat de participar a les eleccions del 2018 per un procés dubtós, Navalni assegura que manté la candidatura: les seves oficines segueixen obertes, encara que han estat escorcollades diverses vegades per la policia.

La campanya de Navalni es va llançar després de la publicació d'un vídeo que ha fet furor a YouTube, en què acusa el primer ministre rus, Dmitri Medvédev, mà dreta de Putin, de corrupció.

En aquest vídeo, l'opositor cridava a la mobilització a Rússia, i la crida va cristal·litzar el 26 de març passat, quan per tot el país van tenir lloc desenes de manifestacions que van acabar amb milers de detinguts –entre ells, Navalni, que va ser empresonat durant 15 dies.

stats