Internacional 29/07/2019

L'opositor rus Navalni torna a la presó malgrat el possible enverinament

La seva doctora i la seva advocada asseguren que ha sigut intoxicat amb algun agent químic

Ara
2 min
L'opositor rus Alexei Navalni en una foto d'arxiu.

BarcelonaL’opositor polític rus Aleksei Navalni ha tornat aquest dilluns a ingressar a la presó després de passar un dia a l’hospital per un suposat enverinament amb un agent químic, segons els seus metges i la seva advocada. Navalni, que portava diversos dies a la presó després d’haver sigut detingut en una manifestació, va ingressar diumenge en un hospital de Moscou amb "la cara molt inflada i la pell molt vermella", segons la seva advocada.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Dos dels seus metges l'han pogut visitar aquest dilluns a l’hospital, tot i que al principi se’ls havia negat. Un dels dos metges, Anastasia Vasilieva, ha dit després que estava clar que no es tractava d’una al·lèrgia sinó d’una “intoxicació per algun tipus d’agent químic”. Vasilieva és oftalmòloga i ja va atendre Navalni el 2017 quan va patir l’atac amb tint verd de manifestants pro Kremlin que el va deixar temporalment cec d’un ull.

Els metges de l’hospital, però, asseguren que l’enverinament “no està provat” i destaquen que Navalni s’ha recuperat bé, de manera que van autoritzar el seu reingrés a la presó, en contra dels desitjos dels seus propis metges. “En realitat va ser enverinat amb alguna substància química, però la substància no ha pogut ser determinada”, responia la seva advocada, Olga Mikhailova. La doctora Vasilieva ha explicat que ha enviat mostres dels seus cabells i la seva samarreta a un laboratori independent perquè siguin analitzades.

Una desena de seguidors de Navalni van ser detinguts per manifestar-se davant de l’hospital on estava sent tractat diumenge a la nit. L’opositor rus, de 43 anys, haurà de finalitzar la seva condemna de 30 dies de presó abans de recuperar la llibertat, però la seva advocada ha anunciat ja un recurs per tractar d’escurçar la condemna pels problemes de salut.

stats