OPERACIÓ POLICIAL
Internacional 12/09/2019

Batudes a tot Rússia contra oficines i habitatges de l’oposició

Per als opositors el desplegament és una venjança per la pèrdua de vots que va patir el partit Rússia Unida en les eleccions, en què va fregar mínims de rècord

Ara
2 min
Un membre de les autoritats russes durant una batuda ahir en una de les oficines de Navalni.

BarcelonaBatuda de dimensions estatals contra l’oposició a Rússia. Les forces de seguretat del Kremlin van protagonitzar dijous una operació simultània de registres en oficines regionals del partit d’Aleksei Navalni, el principal opositor al govern de Vladímir Putin. També van irrompre en habitatges d’activistes contraris al Kremlin i relacionats amb l’activitat política de Navalni.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L’operació es va estendre per tot el país: l’oposició parlava de més de 200 batudes simultànies en almenys una quarantena de localitats diferents, des de Múrmansk, a l’Àrtic, fins a Vladivostok, a la costa del Pacífic. Van ser detinguts desenes de col·laboradors.

Navalni, que no va trigar a informar de les batudes a través de les xarxes socials, va assegurar que es tractava d’un acte de persecució política. Per als opositors, el desplegament és una venjança, una resposta a la pèrdua de vots que va patir el partit de Vladímir Putin, Rússia Unida, en les eleccions locals de diumenge a Moscou, en què va fregar mínims de rècord. “Putin està molt enfadat”, va dir ahir Navalni. El mateix Navalni havia encapçalat una campanya per animar els seus partidaris a votar “de manera intel·ligent” en els comicis locals, per perjudicar al màxim el grup de Putin, especialment a la capital russa, on, tot i guanyar, va perdre un terç dels regidors.

Justificació del Kremlin

El Kremlin, però, va vincular les batudes a una suposada trama de blanqueig de diners que esquitxa el principal opositor rus i alguns dels seus col·laboradors. El Comitè d’Investigació de Rússia al·lega que l’organització anticorrupció FBK, de Navalni, va blanquejar mil milions de rubles -uns 14 milions d’euros- entre el 2016 i el 2018.

Segons les autoritats, aquests diners es van obtenir “de manera criminal” i van ser introduïts en comptes bancaris de l’organització en forma de donacions.

stats