Internacional 21/05/2018

Un jurista sense experiència política, proposat com a primer ministre d'Itàlia

Giuseppe Conte encapçalaria un "govern polític", segons el Moviment 5 Estrelles i la Lliga

Soraya Melguizo
3 min
Luigi Di Maio, amb el candidat consensuat per ser primer ministre, Giuseppe Conte, a la dreta.

RomaEl líder del Moviment 5 Estrelles, Luigi Di Maio, i el de la Lliga, Matteo Salvini, van confirmar el nom del jurista Giuseppe Conte com el candidat a primer ministre que les dues formacions van proposar ahir al president de la República, Sergio Mattarella. Avui el cap de l’Estat es reunirà amb la presidenta del Senat, Maria Elisabetta Alberti Casellati, i el president de la Cambra de Diputats, Roberto Fico, per celebrar una nova consulta i anunciarà la seva decisió els pròxims dies.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

“Ens trobem davant d’un moment històric. Hem indicat el nom de Giuseppe Conte al president de la República, un nom que pot portar endavant el contracte de govern”, va confirmar líder del M5E a les xarxes socials, després de reunir-se amb Mattarella. “Serà un govern polític perquè posarà al centre de l’atenció les qüestions polítiques”, va afegir. “Han sigut 80 dies en què ha valgut la pena dedicar una mica de temps per reflexionar, perquè finalment neix la Tercera República”.

Han calgut cinc rondes de contactes entre el cap de l’estat i els partits polítics perquè Itàlia per fi s’encamini a la formació d’un govern de coalició que permeti arrencar la legislatura. Una prova de foc per a la paciència de Mattarella, que va amenaçar els partits de nomenar un executiu “neutral” davant la impossibilitat de formar un govern a causa dels vetos creuats dels partits polítics. Si finalment Mattarella dona el seu consentiment, el govern amb Conte al capdavant s’ha de sotmetre al vot de confiança del Parlament, on la Lliga i el M5E tenen majoria suficient.

Totes les travesses assenyalaven com a favorit des de fa dies el jurista Giuseppe Conte, de 54 anys, professor a la Universitat de Florència amb una extensa carrera als Estats Units i Europa, però amb nul·la experiència política. El seu nom era pràcticament desconegut a Itàlia fins que el M5E el va presentar com a futur membre del seu gabinet a la cartera d’Administració Pública. Conte va néixer a la localitat de Volturara Appula, a la província meridional de Foggia, i es va llicenciar en dret a la Universitat La Sapienza de Roma. Va completar els seus estudis a Yale (EUA) i la Sorbona de París, entre altres prestigiosos centres internacionals. Si es confirma la seva candidatura, Itàlia tindrà un primer ministre procedent del sud del país per primera vegada en 30 anys.

Conte havia estat fins ara a la rebotiga del M5E, des d’on es va encarregar de redactar el programa de justícia del partit. Durant la presentació dels ministeris abans de les eleccions, el possible futur primer ministre italià havia advocat per “abolir dràsticament les lleis inútils” i “reforçar la normativa anticorrupció”. Tot i que Di Maio s’ha vist obligat a pactar amb la Lliga un programa de consens per poder donar llum verda a un nou govern, el líder del M5E ha aconseguit imposar al seu candidat.

El M5E i la Lliga van pactar la setmana passada un programa polític comú en què la Lliga va aconseguir introduir gran part de la seva càrrega ideològica com ara l’expulsió massiva d’immigrants. Di Maio i Salvini eren els candidats dels seus respectius partits per encapçalar el futur executiu, però fa unes setmanes van acordar fer un pas al costat a favor d’una tercera persona per poder desbloquejar les negociacions. Les dues formacions defensaven en els seus programes propostes com arala reforma de les pensions o la petició de revisar alguns tractats europeus, que també estan incloses en l’anomenat “contracte de govern per al canvi”.

Mentre a Itàlia es decideix el futur govern, a Europa tremolen pel naixement d’un executiu populista i euroescèptic que podria posar de cap per avall la política d’austeritat imposada per Brussel·les. “Que ningú tingui por, al contrari”, va dir Salvini provant de tranquil·litzar els mercats i la UE, després que la prima de risc italiana fregués ahir els 180 punts. “Itàlia respectarà les seves obligacions, els acords i les normes, però a condició de créixer econòmicament. El primer és Itàlia”, va assegurar a les xarxes socials després de reunir-se amb Mattarella.

Aquest cap de setmana els dos partits van sotmetre la proposta a un referèndum de la seva militància, i en els dos casos van obtenir més d’un 90% de suport popular. Al voltant d’un 60% dels italians estan a favor d’aquest govern, segons una enquesta de l’Institut Donem. Tot i les llargues negociacions, Matteo Salvini i Luigi Di Maio no han perdut la confiança de la seva militància i continuen guanyant punts entre la resta dels electors. Especialment rellevant és l’augment de popularitat del líder de la Lliga, que compta amb més del 50% del consens. Un partit xenòfob que en els seus inicis advocava per la independència del nord d’Itàlia s’ha convertit en el millor intèrpret del cansament de tots els italians.

stats