Internacional 16/04/2018

El jutge italià allibera l'Open Arms

Oscar Camps recorda que el procés judicial contra dos membres de l'organització continua obert

Cristina Mas
2 min
El Open Arms sortint del port de La Velletta, a Malta, la seva darrera missió

BarcelonaEl jutge instructor de la ciutat siciliana de Ragusa, Giovanni Giampiccolo, ha ordenat aquest dilluns alliberar el vaixell de l'ONG catalana Proactiva Open Arms, que estava immobilitzat al port sicilià de Pozzallo en el marc d'una investigació per afavoriment de la immigració il·legal.

L'advocada de l'ONG, Rosa Emanuela Lo Faro, ha confirmat la decisió del jutge, que ha rebutjat l'ordre d'immobilització confirmada el 27 de març per la fiscalia de Catània, que va transferir el cas perquè no va veure el delicte de tràfic de persones pel qual els investigava inicialment la fiscalia.

El vaixell de l'ONG havia estat immobilitzat de manera cautelar el passat 17 de març després d'atracar al port de Pozzallo per desembarcar 216 immigrants i es va obrir una investigació a la cap de missió, Anabel Montes, el capità, Marc Reig , i el coordinador Gerard Canals.

En declaracions a l'ARA, Caetano Pascualin, membre de l'equip jurídic, ha explicat que la fiscalia pot apel·lar contra la decisió del jutge, però que mentre el vaixell és lliure de navegar quan els responsables de Proactiva ho considerin oportú: "l'Open Arms és lliure, se'n pot anar avui mateix", ha constatat. Pel que fa a la investigació per afavorir la immigració clandestina, per la qual Reig i Montes s'exposen a 15 anys de presó i una multa de 15.000 euros per cada immigrant desembarcat a Itàlia, l'advocat és optimista. "Ja tenim la decisió de dos jutges que diuen que la fiscalia no ha presentat proves prou sòlides, i això és molt important", ha explicat.

Oscar Camps, president de Proactiva Open Arms, alerta a l'ARA que el procés judicial continua obert. "És una bona notícia, però el procés no s'ha acabat. El vaixell ha quedat alliberat d'aquest segrest provisional, però les investigacions de la fiscalia de Catània per associació criminal i de la fiscalia de Ragusa per immigració clandestina continuen. I això és prou preocupant, perquè tenim l'amenaça de penes de presó sobre persones de la nostra organització i una multa milionària. No ens deixem enlluernar per la decisió del jutge sobre el vaixell. Estem contents perquè un primer pas important, però hem de continuar fent tota la pressió que calgui per acabar amb aquesta ignomínia que és que ens criminalitzin per salvar vides".

Tal i com tenia previst, el segon vaixell de rescat de l'organització, el veler Astral, ha salpat cap a Malta per incorporar-se dijous al dispositiu de salvament en aigües internacionals davant les costes de Líbia. Ara cal veure la reacció de les autoritats italianes, després de l'incident amb els guardacostes de Trípoli -que van amenaçar de mort els voluntaris de l'Open Arms si no els lliuraven les dones i les criatures que portaven a bord de les llanxes de rescat. Roma ha deixat clar que coopera amb els guardacostes d'un dels tres governs rivals de Líbia perquè facin retornar per la força els migrants al seu territori i blindin les fronteres europees. Una política que converteix les ONG de rescat al Mediterrani Central en testimonis incòmodes.

stats