Internacional 18/02/2022

Un jutge ordena que Trump i els seus dos fills testifiquin en la causa per possible frau fiscal

La sentència, que encara es pot recórrer, dona la raó a la fiscal de l'estat de Nova York, que indaga possibles irregularitats de l'imperi Trump

ARA
2 min
Donald Trump i la seva esposa, Melania Trump.

BarcelonaSe li esgoten els recursos a Donald Trump per evitar haver de passar pels tribunals. Un jutge de Nova York ha rebutjat aquest dijous la moció presentada pels advocats de Trump, que intentaven evitar que hagués de testificar en el cas obert contra ell en aquest estat per possible frau fiscal i altres irregularitats econòmiques. El jutge Arthur Engoron ha dictaminat a favor de la fiscal general de l'estat de Nova York, Letitia James, que havia reclamat interrogar tant l'expresident com els seus dos fills grans, Donald Junior i Ivanka.

Els tres Trump, doncs, hauran de testificar en la causa judicial, una decisió que ha indignat el magnat immobiliari. "Anar contra un president dels Estats Units, que va obtenir més vots mentre va estar en el càrrec que qualsevol altre president a la història, i que és una persona que els demòcrates de l'esquerra radical no volen que es torni a postular, representa un atac inconstitucional contra el nostre país", ha escrit Trump en un comunicat. L'expresident, que continua decidit a presentar-se com a candidat republicà a la presidència el 2024, acusa la fiscal de dur a terme una croada política contra ell.

La investigació que lidera James intenta esbrinar si l'empresa Trump va inflar el valor dels seus béns per obtenir préstecs bancaris i paral·lelament va reduir aquest valor per pagar menys impostos. El jutge ha dictaminat que la fiscal té "un clar dret" a interrogar Trump i els seus dos fills sobre els seus negocis a l'estat. Però, segons Trump, la investigació se centra en uns "beneficis complementaris" sobre un vehicle, un apartament i l'educació d'un net i només respon a la intenció de la Fiscalia d'"interferir" en el procés polític.

"No hi ha cap cas!", ha escrit Trump en lletres majúscules en el seu comunicat, que ha de fer arribar per correu perquè Twitter i Facebook mantenen tancats els seus comptes a les xarxes socials. "No puc tenir una audiència justa a Nova York a causa de l'odi que em tenen els jutges i el poder judicial. No és possible!", afegia.

La sentència del magistrat Engoron obliga Trump a lliurar els documents que li sol·licita la Fiscalia en un termini de 14 dies, i a testificar en els propers 21 dies, tant ell mateix com els seus dos fills. Tot i així, la decisió encara pot ser recorreguda per la defensa dels Trump i no implica necessàriament que s'entreguin els documents requerits, ja que es poden acollir al dret a no autoincriminar-se, tal com va fer Eric Trump, un altre dels fills del magnat, quan va ser interrogat l'octubre del 2020.

El desembre passat, Trump i la seva empresa van presentar una demanda contra Letitia James en resposta a la seva investigació, al·legant que la fiscal demòcrata està utilitzant la seva feina com "una arma política". James va demanar oficialment al gener que aquesta demanda fos desestimada.

stats