Internacional 21/03/2013

El líder kurd Abdulah Öcalan anuncia un històric alto el foc

El fundador del PKK, empresonat des de fa gairebé catorze anys, ha demanat als seus seguidors que deixin les armes durant un missatge que ha estat llegit davant centenars de milers de kurds a Dyarbakir, la capital del Kurdistan turc

Reuters
1 min

DiyarbakirCentenars de milers de kurds s'han concentrat aquest matí a Dyarbakir per sentir el missatge que ha transmès el líder històric del Partit dels Treballadors Kurds, el PKK, des de l'illa-presó d'Imrali, en què ha demanat als combatents kurds que abandonin les armes. La treva, anunciada durant la celebració de l'any nou kurd, obre un procés de pau que podria posar fi a un conflicte amb Turquia que ha causat més de 40.000 morts.

En el missatge llegit a través dels altaveus, Öcalan anunciava que "avui s'inicia un nou temps. Un temps en què començaran els drets democràtics, la llibertat i la igualtat". L'encara líder indiscutible del PKK ha demanat als combatents kurds que es retirin més enllà de la frontera perquè ja "no és el temps de les armes sinó de la política". El missatge d'Öcalan és el punt culminant d'un procés d'acostament de les autoritats turques per obrir un diàleg. Tot i això, el 2012 va ser un dels més sagnants en els enfrontaments violents entre les forces de seguretats turques i els militants del PKK.

stats