CATÀSTROFE NATURAL
Internacional 19/04/2016

El balanç de morts a pel terratrèmol a l'Equador puja a 480

Fins a 100.000 persones necessitaran ajuda i el cost de la reconstrucció es calcula en 3.000 milions

Sonia Sánchez
2 min
Veïns de Pedernales passejant en motocicleta envoltats de la runa de les cases derruïdes de la població.

BarcelonaEls equips de rescat continuen buscant supervivents entre la runa en el pitjor terratrèmol que ha sacsejat l’Equador des del 1979. El govern ha elevat aquest dimarts la xifra de morts a 480, i hi ha més de 4.000 ferits. El president del país, Rafael Correa, que ha visitat la zona afectada, adverteix que el balanç final serà pitjor. El sisme de magnitud 7,8 en l’escala de Richter, que va colpejar l’estat andí dissabte a la tarda (matinada catalana), va deixar més de mig miler d’edificis derruïts, a més de carreteres destrossades i talls d’electricitat a gairebé tota la costa del país.

El govern equatorià va decretar l’estat d’excepció a tot el país i l’estat d’emergència en sis províncies, les més afectades. Desenes de supervivents van passar la nit en matalassos i cadires als carrers, prop de les seves cases derruïdes, i molts dels que encara les tenien en peu eren també al carrer per la por a les més de 300 rèpliques que s’'han registrat.

No hi ha una xifra oficial d'afectats, però Creu Roja calcula que entre 70.000 i 100.000 persones necessitaran ajuda i que entre 3.000 i 5.000 s'han quedat sense casa.

Les ONG començaven ahir a fer-hi acte de presència, a més dels bombers equatorians i 400 treballadors d’equips de rescat especialitzats arribats des de Colòmbia, Veneçuela, Xile, Cuba, Bolívia, Mèxic, Suïssa i Espanya. Molts dels països veïns hi van enviar també subministraments, mentre que altres governs, com Noruega, anunciaven partides d’ajuda humanitària. L’ONU també preparava un enviament.

El ministre coordinador de Seguretat, César Navas, va visitar també Portoviejo, una de les localitats més afectades juntament amb Pedernales, Jama i Canoa, i va explicar que les prioritats per al govern de moment eren subministrar aigua i menjar. Un primer avió que va arribar amb ajuda humanitària va tornar a Quito transportant diversos ferits greus per ser tractats als hospitals de la capital del país. Amb tot, molts supervivents es queixaven de la falta d’electricitat i que l’ajuda bàsica encara no havia arribat a moltes zones.

Desastre econòmic

El president Correa va advertir que “la reconstrucció costarà 3.000 milions de dòlars”. Els efectes del terratrèmol en l’economia del país es temen també nefastos, ja que agafen l’Equador en plena crisi econòmica a causa de la caiguda del preu del petroli. Alguns experts alertaven a Reuters que les carreteres destrossades a la costa endarreririen les exportacions de plàtans, cacau, peix i altres primeres matèries.

En una de les zones més pobres de l’Amèrica Llatina, alguns dels supervivents ho havien perdut tot en el terratrèmol. Molts buscaven cables i restes d’alumini entre la runa dels edificis caiguts. “He de treure algun profit d’aquesta horrible tragèdia. Necessito diners per comprar menjar. No hi ha aigua, no hi ha electricitat i casa meva ha sigut destruïda”, al·legava un d’ells, Jorge Espinel, a Reuters.

stats