Aràbia Saudita
Internacional 13/03/2013

L'Aràbia Saudita executa set sentenciats a mort per assaltar joieries

La ONG Human Rights Watch denuncia que alguns dels sentenciats eren menors d'edat quan va cometre el delicte, de manera que la pena de mort viola la Convenció dels Drets dels Nens. El regne saudita defensa l'execució com a càstig exemplar

Agències
2 min

El CaireL'Aràbia Saudita ha executat aquest dimecres els set condemnats a mort per assaltar joieries fa anys, quan alguns d'ells eren menors d'edat. Els nois han estat executats a les 8 hora local (5:00 GMT) a Abha, al sud-oest del país.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons ha informat Rachid Mesli, director de l'ONG Al-Karama, els condemnats podrien haver estat decapitats, tal i com indicarien una sèrie de fotografies fetes just abans de les execucions, filtrades per mitjans de comunicació saudites.

De moment, no hi ha cap informació que apunti a que un d'ells hagi estat crucificat després de ser mort, tot i que algunes ONGs havien denunciat la possibilitat que el cap de la banda fos crucificat.

En un comunicat, el Ministeri de l'Interior saudita ha confirmat les execucions i ha recordat que els morts "formaven part d'una banda que va cometre diversos crims, com ara assalts armats i robatoris". El ministeri ha explicat que la sentència a mort és un càstig exemplar perquè ningú més repeteixi aquests delictes i ha advertit que qualsevol persona que planegi fer-ho serà castigat segons estipula la llei islàmica.

Delictes menors "per ignorància"

Un dels condemnats, en conversa telefònica amb Efe des de la presó, havia negat haver participat en cap assalt, tot i que va reconèixer haver comès anteriorment delictes menors "per ignorància". Va denunciar que el seu judici va estar ple d'irregularitats, perquè les vistes van ser secretes i amb l'única presència de jutges i militars.

Segons Human Rights Watch, tots els sentenciats tenien entre 16 i 20 anys quan van ser arrestats el 2006 per un delicte perpetrat l'any anterior. El grup creu que hi ha proves que el judici va violar els principis bàsics d'un procés just i recorda que la Convenció dels Drets del Nen, que el regne saudita va ratificar el 1996, prohibeix la pena de mort per delictes comesos abans dels 18 anys.

stats