GRÈCIA EN VENDA
Internacional 08/03/2013

L'emir de Qatar compra sis illes d'Ítaca per 8,5 milions

Segons les autoritats locals les inversions associades ajudaran a sortir de la crisi

Cristina Mas
3 min
L'emir de Qatar està negociant la compra de l'illa de Provati per completar l'adquisició de l'arxipèlag de les Equínades.

BarcelonaDesprés de passar els últims estius navegant amb el seu superiot per les aigües turqueses d'Ítaca, l'emir de Qatar, Hamad bin Khalifa al-Thani, ha decidit comprar-se sis illes paradisíaques. Aquesta setmana s'ha anunciat l'acord amb els propietaris privats d'Oxeia (de 4,2 quilòmetres quadrats*) i cinc illots més petits, pel mòdic preu de 8,5 milions d'euros.

En principi, l'emir vol les illes només per construir-hi dependències privades per a les seves tres dones i els seus 24 fills. No s'han previst infraestructures turístiques. A Ítaca ja li preparen per aquest estiu una rebuda al més pur estil de Benvingut, Mr. Marshall i la majoria espera ser un dels afortunats que trobi feina a la cort.

L'operació -la inversió privada més gran de la història de Grècia- ha estat tota una ganga, tenint en compte que el preu de sortida d'Oxeia era de 7 milions i l'operació es va tancar per 4,9. Els propietaris d'alguns illots feia dècades que esperaven un comprador. A l'Ajuntament d'Ítaca, capital administrativa de la regió, expliquen que l'emir ja està negociant la compra de quatre illes més, i pretén adquirir tot l'arxipèlag de les Equínades, format per 18 illes.

A la web de Private Islands Online, una agència especialitzada en la venda i lloguer d'illes privades, encara s'oferten cinc illes de les Equínades, "perles del Mediterrani amb platges pristines i antigues oliveres", per un preu global de 4,9 milions d'euros. L'anunci afegeix que s'ubiquen només a 20 milles de Skorpios, on Aristotelis Onassis es va casar amb Jacqueline Kennedy.

Els arquitectes de la família reial ja treballen en les noves joies de la corona qatariana, però no queda clar com es casaran les fastuoses demandes dels emirs del petrodòlar amb la legislació local. La llei de costes prohibeix construir edificis de més de 250 metres quadrats. L'alcalde assegura que això no serà un problema. I per evitar suspicàcies entre la població l'emir ja ha fet gala de la seva magnanimitat: s'ha ofert a pagar una canalització d'aigua potable que les illes fa quaranta anys que esperen. Però els diners no han evitat reaccions com la del portal ecologista Econews.gr, que ja parla dels "Emirats Àrabs Units de les Illes Jòniques".

Samaràs mira cap a Doha

Les illes d'Ítaca són la primera materialització de la nova relació entre Atenes i Doha. Al gener el primer ministre grec, Andonis Samaràs, va encapçalar la visita a Qatar d'una delegació d'empresaris i polítics que va donar peu a la creació d'un fons mixt d'inversions amb un capital inicial de 1.340 milions d'euros, que s'hauran d'ampliar amb una xifra equivalent de capital grec. Els petrodòlars s'invertiran en projectes de turisme, energia, immobiliaris i agricultura i el fons servirà també per canalizar l'interès de magnats qatarians en el programa de privatitzacions del país. Segons publicava fa uns dies Financial Times , l'emirat està interessat a comprar un complex turístic públic prop d'Astera Vouliagmenis i es planteja també invertir al Banc Nacional de Grècia. Atenes insisteix que, a més de les rendes immediates, l'exemple qatarià ha de servir per generar un clima favorable a la inversió al país.

Grècia només és l'última etapa del desembarcament qatarià a Europa. La família reial va comprar fa tres anys els magatzems Harrods de Londres a Mohamed al-Fayed. També són propietaris de diverses cadenes d'hotels d'un tram de la costa de la Sardenya.

* (la dada de la superífie d'Oxeia s'ha corregit a partir d'un comentari del lector que signa com a 'fcalafell')

stats