Internacional 24/10/2020

El líder opositor veneçolà Leopoldo López ja ha arribat a Espanya

La família del polític va confirmar dissabte que havia abandonat Veneçuela i es dirigia cap a Madrid

Ara
2 min
Leopoldo López, atenent els mitjans aquest dijous des de la residència de l'ambaixador espanyol a Caracas

BarcelonaEl líder opositor de Veneçuela Leopoldo López, que estava refugiat a la residència de l'ambaixador espanyol de Caracas, ja ha arribat a Espanya, concretament a Madrid, on viu part de la seva família. Dissabte, el seu pare confirmava a l'agència de noticies Efe que López havia fugit de Veneçuela i que "molt aviat" arribaria a Espanya. I així ha estat: el migdia d'aquest diumenge el polític ha arribat l'aeroport madrileny Adolfo Suárez Madrid-Barajas i, a hores d'ara, ja estaria reunit amb la seva família en la residència que tenen a la capital espanyola. Es desconeix, però, quin ha estat l'itinerari que López ha fet per acabar arribant a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Segons la versió del pare, el líder opositor va decidir deixar per "la seva pròpia voluntat" la residència de l'ambaixador d'Espanya divendres. López s'hi refugiava des del 30 d'abril del 2019, després de ser un dels responsables -juntament amb Juan Guaidó- de l'alçament fallit contra el govern de Nicolás Maduro.

Segons informacions d'Efe de dissabte, López va aconseguir sortir del país a través d'una "ruta clandestina" cap a la frontera de Colòmbia. El pare, però, no va voler detallar la seva ubicació per "motius de seguretat". Si que va anticipar que en l'operatiu hi estava participant el govern espanyol, coneixedor de les intencions de López.

ARANWS20190514_0036Guaidó i López es reuneixen a l’ambaixada espanyola

Els pares del polític veneçolà ja resideixen a Madrid, i tenen nacionalitat espanyola des del desembre del 2015, concedida llavors per l'executiu de Mariano Rajoy. A més a més, el 4 de juny del 2019 també va arribar a Espanya Lilian Tintori, dona de l'opositor veneçolà, juntament a la seva filla menor.

Figura clau de la política veneçolana

Activista i líder dels sectors més durs de l'oposició, el polític veneçolà va ser un actiu en les mobilitzacions que van acabar en el fallit cop d'estat al llavors president Hugo Chávez. El 2008 va ser inhabilitat per a càrrecs públics i no va poder presentar candidatura a l'alcaldia de Caracas. La seva figura no ha generat tradicionalment unió entre l'heterogènia oposició veneçolana, molt fragmentada i que no ha sigut capaç de superar les diferències. El 2015 la justícia el va condemnar a 13 anys de presó per instigar a la violència en les manifestacions antigovernamentals de l'any anterior, en què van morir desenes de persones.

Va complir la seva condemna durant gairebé tres anys en una presó militar i, posteriorment, va ser traspassat a arrest domiciliari fins a ser alliberat l'abril del 2019 aprofitant l'intent d'alçament de Guaidó. Des de llavors havia estat refugiat a casa de l'ambaixador espanyol. El govern de Maduro havia emès una ordre de cerca i captura contra ell.

stats