Internacional 08/03/2015

L'Estat Islàmic destrueix un altre jaciment arqueològic a l'Iraq

L'atac s'ha produït a la ciutat actualment coneguda com a Khursabad, on hi havia hagut una capital assíria 700 anys i escaig abans de Crist

2 min

L'Estat Islàmic (EI) ha tornat a saquejar i destruir un jaciment arqueològic a l'Iraq. Aquesta vegada es tracta de Dur Sharrukin, actual ciutat de Khorsabad, capital d'Assíria durant part del regnat de Sargon II (722-705 aC), segons han informat fonts governamentals i de seguretat iraquianes.

Una font responsable de la seguretat de la província de Nínive, on està ubicada aquesta ciutat, ha afegit que els jihadistes han utilitzat excavadores per destruir el jaciment, abans de robar les antiguitats que hi havia.

Entre els vestigis destruïts més importants destaca el palau del rei assiri Senaquerib, fill de Sargon II, segons la presidenta de la Comissió de Turisme i Antiguitats de Nínive, Balqis Taha. Altres fonts governamentals ha concretat que l'EI ha destruït també el palau de Sargon II, a més d'altres edificis propers i diversos temples.

Khorsabad és a 15 quilòmetres al nord-est de Mossul, capital de Nínive, controlada pels jihadistes des del juny. Va ser capital d'Assíria i, anys després, l'imperi persa de Sasánida va canviar-li el nom per l'actual Khorsabad.

El ministre de Turisme i Antiguitats iraquià, Adil Shashab, ha dit en declaracions a la premsa que "la relaxació de la resposta internacional als grups terroristes ha causat la destrucció de les antiguitats iraquianes". I ha repetit la seva crida al Consell de Seguretat de l'ONU per organitzar una reunió extraordinària sobre la destrucció del patrimoni iraquià.

Dur Sharrukin és el quart lloc arqueològic atacat per l'Estat Islàmic al nord de l'Iraq des de finals de febrer. Ahir van destruir la mil·lenària ciutat de Hatra, declarada patrimoni de la humanitat per la Unesco.

Dijous, els jihadistes havien arrasat la població assíria de Nimrud i una setmana abans havien destruït el Museu de la Civilització de Mossul.

stats