Internacional 02/07/2016

L'FBI interroga Hillary Clinton per l'afer dels correus electrònics

La controvertida reunió de l'expresident Bill Clinton amb la fiscal general, Loretta Lynch, agita la campanya

Efe
2 min
Hillary Clinton, sense rivals

WashingtonLa candidata demòcrata a la Casa Blanca, Hillary Clinton, s'ha entrevistat aquest dissabte "de manera voluntària" amb l'FBI, els serveis secrets nord-americans, per respondre a les preguntes dels agents sobre el seu ús de correu privat per a assumptes d'interès nacional quan era secretària d'Estat.

La també exprimera dama i exsenadora "ha concedit una entrevista voluntària aquest matí sobre el correu electrònic mentre va ser secretària d'Estat", ha indicat el seu portaveu, Nick Merrill, en un breu comunicat sobre la trobada, que segons la campanya de Clinton ha durat aproximadament tres hores i mitja i s'ha celebrat a la seu de l'FBI a Washington.

La mateixa font ha dit que Clinton "es complau d'haver tingut l'oportunitat d'ajudar el departament de Justícia perquè aquesta investigació porti a una conclusió". "Per respecte als processos d'investigació, no farà més comentaris" sobre l'interrogatori.

La polèmica pels correus electrònics es va desencadenar al començament del 2015, quan els mitjans nord-americans van revelar que, durant els seus quatre anys al departament d'Estat, Clinton va fer servir sempre un compte personal per a les seves comunicacions, amb un servidor privat.

Clinton va reconèixer llavors que hauria estat "més intel·ligent" utilitzar un compte oficial i va lliurar 55.000 pàgines de correus electrònics d'aquesta etapa al departament d'Estat perquè les publiqués, però el cas va generar interrogants sobre si va tractar indegudament informació classificada del govern per haver fet servir el seu compte personal.

El departament d'Estat va identificar al voltant de 2.100 correus electrònics del servidor de Clinton amb informació confidencial, tot i que ha assegurat que n'hi va haver molts que no es van considerar classificats en el moment d'enviar-los, sinó que han estat etiquetats així en la mateixa investigació.

L'assumpte ha tornat a agitar aquesta setmana la campanya electoral nord-americana després d'una controvertida trobada entre l'expresident Bill Clinton i la fiscal general, Loretta Lynch.

La fiscal ha dit que la conversa es va centrar en els néts del matrimoni Clinton i que, en cap moment, va sorgir el tema dels correus electrònics de l'ex primera dama durant aquesta trobada casual que va tenir lloc dilluns a la nit a l'aeroport de Phoenix, a l'estat d'Arizona.

La fiscal general ha volgut explicar quin serà el seu paper en el cas, i ha posat èmfasi que es dedicarà únicament a revisar l'informe final i no farà servir el seu poder per anul·lar la investigació o influir en la possibilitat de portar a judici la política demòcrata.

La secretària de Justícia ha assegurat que aquesta decisió es va prendre fa mesos per aclarir qualsevol dubte sobre un possible conflicte d'interessos, ja que Lynch va ser nomenada pel president demòcrata, Barack Obama, a qui Clinton pretén succeir, i anteriorment va ser nomenada per Bill Clinton per la Fiscalia del districte Est de Nova York.

stats