Internacional 05/11/2015

Qui és l'home (i la dona) amb més poder del món?

Segons la revista Forbes, Vladímir Putin es manté a la primera posició, mentre que Angela Merkel se situa, per primer cop, a la segona

Marc Vidal
3 min

BarcelonaLa revista 'Forbes' ha publicat la seva llista de personatges més poderosos del món. I aquest 2015 hi ha un moviment destacat a les primeres posicions. Vladímir Putin continua al capdavant, però Angela Merkel ha desbancat Barack Obama de la segona posició.

1. Vladímir Putin

Per tercer any consecutiu, al primer lloc

La inquietant acció de Putin a Síria

Amb una popularitat pels núvols a casa seva –el 89% de suport a Rússia– Vladímir Putin es manté com l'home més poderós del món. Això, tot i que la comunitat internacional va decidir sancionar-lo per haver-se annexionat Crimea i originat la guerra a l'est d'Ucraïna. L'entrada de l'exèrcit rus a Síria, per donar suport al règim del president Baixar al-Assad, ha acabat de donar ales al lideratge del president rus, que es manté al primer lloc del rànquing des de fa tres anys.

2. Angela Merkel

La cancellera de ferro guanya punts

Merkel a l'arribada a la cimera de Brussel·les. REUTERS

La cancellera alemanya escala posicions i desbanca Barack Obama de la segona posició. Angela Merkel és la dona més poderosa del món, segons 'Forbes', amb aspiracions de liderar aquest rànquing de personatges més poderosos l'any que ve, diu la revista. Amb una Alemanya envejable des del punt de vista econòmic i tres mandats com a cancellera, la dirigent actual de la UE amb més temps al càrrec, el seu lideratge dins i fora del país –immers ara en una doble crisi pels refugiats i per Volkswagen– és inqüestionable.

3. Barack Obama

El president dels EUA baixa una posició

Obama diu que l’alternativa a l’acord amb l’Iran és la guerra

A la recta final del seu mandat, Barack Obama es desinfla. Al president dels EUA que deixarà el càrrec a finals del 2016 li passen factura els seus anys al poder. El seu índex de popularitat està per sota del 50% al seu país, i el perfil baix en qüestions com ara la guerra de Síria l'han relegat del primer pla del tauler geopolític mundial, tot i que els EUA continuen sent la gran potència econòmica i militar del món.

4. Papa Francesc

El pontífex argentí manté la seva fortalesa com a líder

El Papa saluda als feligresos de la plaça de Sant Pere

El papa Francesc és un home poderós, no només per ser el líder espiritual d'una sisena part de la població mundial, diu 'Forbes', sinó també per la seva croada particular contra el conservadorisme instal·lat al Vaticà. Amb un ull posat en qüestions polèmiques com el dret a l'avortament o el matrimoni gai, el Papa és un home revolucionari, disposat a plantar cara a l'immobilisme i les males pràctiques dins l'Església.

5. Xi Jinping

El líder xinès emula el fundador de la Xina comunista

El president xinès, Xi Jinping, presideix un acte en què ahir es van condecorar veterans de la Segona Guerra Mundial.

El carismàtic líder xinès baixa posicions però es manté al capdamunt del rànquing de 'Forbes'. Xi Jinping, a qui es compara amb Mao Zedong, l'històric fundador de la República Popular de la Xina, té dues grans prioritats: les inversions a l'estranger i la lluita contra la corrupció. Aquests últims mesos ha estat rebut amb tots els honors als EUA i al Regne Unit, on l'economia ha primat per sobre de la gran assignatura pendent a la Xina: els drets humans.

stats