DESASTRE NATURAL
Internacional 10/09/2017

L''Irma' ja colpeja una Florida tancada a casa

L'huracà toca terra als cais i es preveu que en les pròximes hores giri cap a Geòrgia

Ara
2 min
Un cotxe desafia el vent huracanat de l''Irma' a Miami Beach, al sud de Florida.

BarcelonaL'huracà 'Irma' ha tocat terra avui als cais de Florida, l'extrem sud dels EUA, amb vents que volten els 215 km/h, segons ha informat el Centre Nacional d'Huracans (NHC), que ha tornat a augmentar el nivell a 4 després que es reduís un cop ahir va sobrevolar el nord de Cuba.

La trajectòria estimada de l''Irma', que va arribar a tocar terra a Cuba com a huracà de categoria 5, amb vents d'uns 257 km/h, indica que el cicló pot arribar a les rodalies de les ciutats turístiques de Naples o Fort Myers, a la costa oest de l'estat.

Després de fer cap a la costa nord de Cuba, l''Irma' va perdre força, però en va recuperar una part quan va tornar a sortir a aigües de l'estret de Florida, encara que els meteoròlegs del NHC en vaticinen un progressiu debilitament mentre es dirigeixi cap al nord, sense deixar de ser un "poderós huracà".

Un home resisteix la força de l'Irma, a Florida.

"Cuideu-vos dels familiars, dels amics. Ara tot depèn de nosaltres", ha afirmat el governador de Florida, Rick Scott, que fa dies que demana als residents que s'estiguin en un lloc segur i es proveeixin de prou menjar i aigua per aguantar a casa l'envestida de l''Irma'. Gairebé un milió de clients s'han quedat sense subministrament elèctric.

Els experts anticipen, a més, que avui el cicló registrarà un augment de la velocitat, abans de endinsar-se al sud-oest de Geòrgia aquest dilluns a la tarda.

Els vents de força de l'huracà s'estenen fins a 130 quilòmetres de l'ull de l''Irma' i els seus vents de tempesta tropical se senten fins a 350 quilòmetres, molt més que l'amplada de la península de Florida.

La força dels vents i les copioses pluges que genera l'huracà han començat a fer estralls a Miami, on ja hi ha carrers negats i arbres caiguts. El governador havia declarat el toc de queda per evitar que la gent sortís al carrer, i hi ha més de sis milions de residents amb l'ordre de desallotjament.

A més, l'augment del nivell del mar, que podria arribar als 4,5 metres a l'extrem sud-oest de la península de Florida, podria negar ciutats com Naples, Fort Myers i Marco Island. Un altre dels principals perills són els tornados, i en aquest sentit el Servei Nacional de Meteorologia va emetre un avís per a tot el sud de l'estat fins aquest tarda.

L''Irma', que ha deixat un rastre d'almenys 25 morts i abundants danys materials al Carib, està a 25 quilòmetres al sud-est del Cayo Hueso i es desplaça a una velocitat de 13 km/h.

stats