Internacional 14/05/2021

Londres accelera la vacunació per als de més de 50 anys a causa de la variant índia

Boris Johnson admet una possible frenada en la desescalada si es demostra que es tracta d'una soca més contagiosa

2 min
El primer ministre britànic, Boris Johnson, ahir en roda de premsa.

LondresLa variant índia ha fet sonar totes les alarmes al Regne Unit quan falten menys de 72 hores perquè el país faci un altre pas important en la desescalada, aquest dilluns, amb l'obertura de la restauració en interiors i de museus i cinemes, i amb l'autorització dels viatges a l'estranger. El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha anunciat aquest divendres en conferència de premsa que s'accelerarà la vacunació per als més grans de 50 anys per reduir de dotze a vuit setmanes l'interval entre l'administració de la primera i la segona dosi, per tal de donar més protecció als grups de més risc. La decisió s'ha pres davant d'un creixement de més del doble de casos identificats amb la soca B1.617.2, coneguda com a variant de l'Índia. Les últimes xifres mostren que n'hi ha 1.313, enfront dels 520 registrats la setmana passada.

Boris Johnson ha advertit que potser s'hauran de prendre "decisions difícils", inclosa una possible "alteració" de l'etapa final del full de ruta de la desescalada, a què s'hauria d'arribar el 21 de juny. Encara que els casos van en augment en algunes zones del nord d'Anglaterra (Bolton, per exemple, a les rodalies de Manchester) o en determinats barris de Londres, el cert és que hi ha algunes "incògnites importants", inclòs el fet que no se sap fins a quin punt es pot transmetre aquesta variant més que no pas altres. En aquest sentit, però, els primers indicis no són gaire bons. El comitè científic que assessora el govern ha assegurat, pràcticament al mateix temps que Johnson parlava, que hi ha "una possibilitat realista que sigui fins a un 50% més contagiosa".

Entre l'espasa i la paret

Johnson es troba entre l'espasa i la paret. D'una banda, l'èxit del pla de vacunació és evident, però també ho és el cansament d'una població que creu que té a tocar la pràctica recuperació de la normalitat. Tanmateix, és igualment conscient del que va passar el setembre i l'octubre passat, quan no va fer cas de les recomanacions dels científics i els contagis es van multiplicar fins a superar per moments, entre finals de desembre i gener, els 60.000 casos diaris. Per això, i malgrat les pressions que té del partit i dels diferents sectors econòmics, en aquesta ocasió el premier s'ha curat en salut. Si la capacitat de contagi de la variant és "només marginalment" més elevada, el pla de desescalada "podrà continuar com està previst", ha dit. Però si és considerablement més contagiosa "estarem davant d'algunes decisions difícils" de prendre; unes decisions que podrien "provocar interrupcions en el nostre intent de seguir endavant amb el full de ruta" d'obertura de la societat.

Com a mesures de prevenció, a més de reduir el temps d'espera entre la primera i la segona dosi per al grup d'edat esmentat, l'exèrcit s'ha desplegat als carrers de Blackburn, Bolton, Londres, Sefton i Nottingahm (a Anglaterra) per ajudar a la realització de proves massives. La bona notícia, d'acord amb Johnson, és que "no hi ha proves que indiquin que les nostres vacunes seran menys efectives per protegir les persones contra malalties greus i contra l'hospitalització". Alentir la desescalada, però, seria un cop moral molt dur per a una població ja molt fatigada.

stats