VENEÇUELA
Internacional 09/07/2017

L’opositor Leopoldo López surt de la presó

El líder antichavista, en arrest domiciliari oficialment per “problemes de salut”

Anna Moyà
2 min
L'opositor veneçolà Leopoldo López en una imatge d'arxiu del 2014.

BarcelonaEl líder antichavista Leopoldo López va sortir ahir de la presó militar de Ramo Verde, on ha estat més de tres anys. L’advocat Javier Cremades, que forma part de la defensa, va confirmar que López havia sigut alliberat i traslladat a casa seva, a Caracas, on quedarà sota arrest domiciliari. El Tribunal Suprem de Justícia de Veneçuela va explicar que la “mesura humanitària” s’ha aplicat per “problemes de salut” del polític.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

López va ser condemnat a 14 anys de presó el 10 de setembre del 2015 -era entre reixes des del febrer del 2014- per haver instigat la violència durant una manifestació antigovernamental. La sentència va arribar després d’un procés judicial que la defensa va qualificar d’“injust” i el Tribunal Suprem va considerar “d’acord amb la llei”. Se li va aplicar la condemna més alta possible pels delictes d’instigació, associació per delinquir, danys a la propietat i incendi.

Edith López Gil, tieta de l’opositor, va assegurar ahir que el seu nebot es troba bé i està content de ser a casa. El dissident havia denunciat tortures, però la seva tieta va explicar als mitjans reunits a les portes del domicili familiar que l’home no presentava senyals d’haver patit maltractaments físics i que li havien “respectat tots els drets”. Hores més tard, López es va deixar veure [foto] i es va fer públic un comunicat seu, on assegura: “Si seguir lluitant per la llibertat implica el risc de tornar a la presó, l’accepto feliç”. També explicava: “Em va permetre aguantar saber que el que patia no era res comparat amb el que pateix el nostre poble”.

Crisi política i social

L’alliberament coincideix amb un moment de gran tensió política i social al país. Des de fa tres mesos hi ha enfrontaments al carrer entre partidaris i detractors del govern, amb 89 morts i episodis com l’assalt violent de simpatitzants de Maduro al Parlament, fa quatre dies, o l’atac antichavista d’un policia contra el Tribunal Suprem i el ministeri de l’Interior, en fa onze. Elías Jaua, un dels representants del govern de Nicolás Maduro en el diàleg amb l’aliança opositora Taula de la Unitat Democràtica (MUD), va demanar ahir que el partit antichavista assumeixi amb “maduresa” l’arrest domiciliari concedit al seu líder i “aturi la violència”.

Que López sortís de la presó era un dels principals reclams de la MUD a les taules de negociacions, que van fracassar perquè l’oposició considerava que el govern estava incomplint els acords pactats.

El president colombià, Juan Manuel Santos, va celebrar la sortida de la presó de l’opositor: “És una bona notícia que Leopoldo López estigui de nou amb la seva família. Insistim que Veneçuela ha d’avançar en el diàleg i buscar una solució pacífica”. El president de l’Argentina, el conservador Mauricio Macri, i el president espanyol, Mariano Rajoy, també van enviar ahir missatges de suport a López.

stats