CRISI INSTITUCIONAL
Internacional 01/06/2018

Giuseppe Conte pren possessió del càrrec de primer ministre d'Itàlia

Els líders del Moviment 5 Estrelles i la Lliga han jurat com a vicepresidents

Soraya Melguizo
4 min
Giuseppe Conte (a l'esquerra), amb Sergio Mattarella després de jurar el càrrec.

RomaL’advocat i professor Giuseppe Conte, un desconegut a Itàlia fins fa poc més d’una setmana i sense experiència política, ha jurat aquest divendres el càrrec com a nou primer ministre italià davant del cap de l'estat, Sergio Mattarella. Conte encapçalarà un govern de coalició format pel partit considerat antisistema Moviment 5 Estrelles (M5E) i la formació xenòfoba La Lliga.

Després han jurat el càrrec els seus vicepresidents: el líder del M5E, Luigi Di Maio, que també serà ministre de Desenvolupament Econòmic i Treball; i el de la Lliga, Matteo Salvini, que dirigirà la cartera d'Interior. Així mateix, també han pres possessió els 18 ministres que formen el govern.

"Juro ser fidel a la República, observar lleialment la Constitució i les lleis, i complir les meves funcions a favor de l'interès exclusiu de la nació", han afirmat els diversos ministres davant Mattarella, que ha firmat els nomenaments.

El jurament dels càrrecs ha tingut lloc a la sala de festes de la seu de la direcció de l'estat, el palau del Quirinal, i ha acabat amb una foto de família de tots els ministres.

Vuitanta-vuit dies després de les eleccions generals, que van deixar un escenari d’ingovernabilitat i un clima de tensió que es va traslladar a les borses i les cancelleries europees, Itàlia ja té un nou govern. El líder del M5E, Luigi Di Maio, i el seu homòleg a la Lliga, Matteo Salvini, van reprendre ahir les negociacions per intentar trobar un substitut al ministre antieuro Paolo Savona -que no va ser acceptat per Mattarella- i evitar eleccions anticipades. “Existeixen les condicions per a un executiu polític M5E-Lliga”, confirmava la breu nota oficial difosa a última hora de la tarda.

Poc després Carlo Cottarelli, l’exdirigent de l’FMI designat pel president de la República, Sergio Mattarella, per formar un govern tècnic de transició que portés Itàlia fins a les eleccions anticipades després de l’estiu, es va presentar al Palau del Quirinal, seu de la presidència de la República, per rebutjar formalment l’encàrrec. “La formació d’un govern polític és la millor solució per a un país, atesa la incertesa de noves eleccions”, va dir en la seva compareixença, moment en què va rebre un insòlit aplaudiment dels periodistes allà concentrats. Estava previst que Cottarelli presentés els membres del seu executiu dimecres, però la caiguda de la borsa, els atacs indiscriminats contra el cap de l’estat, la convocatòria de protestes als carrers i la petició unànime de tornar a les urnes com més aviat millor havien convençut Mattarella que la millor opció era esperar.

L’acord va ser segellat al cap de quatre dies d’incertesa després que Giuseppe Conte, l’advocat i professor de dret elegit pel M5E per encapçalar l’executiu, renunciés a l’encàrrec de formar govern pel veto del president Mattarella a Paolo Savona, un respectat economista octogenari, exministre d’Indústria en els anys noranta al govern de Carlo Azeglio Ciampi, però profundament euroescèptic i contrari a l’hegemonia alemanya.

L’últim canvi

Amb el país sentenciat a celebrar eleccions anticipades després de l’estiu, Luigi Di Maio va proposar in extremis a Matteo Salvini elegir un altre candidat com a ministre de Finances. “Tenim una llista de ministres, un primer ministre, triem una persona que tingui el mateix nivell que el professor Savona”, va dir el líder grillino en un vídeo publicat a les xarxes socials. I encara que al principi Salvini no semblava disposat a fer més concessions, en 24 hores tot va canviar. El líder de la Lliga va suspendre la seva agenda i va tornar precipitadament a Roma per reunir-se amb Di Maio.

“Compromís, coherència, escolta, treball, paciència, sentit comú, cap i cor pel bé dels italians”, va escriure el líder de la Lliga a les xarxes socials per celebrar l’acord. “Potser finalment estem preparats després de tants obstacles, amenaces i mentides”, va afegir. En el nou gabinet el polèmic ministre antieuro estarà al capdavant del ministeri d’Afers Estrangers per a la Unió Europea i serà substituït a Finances per l’economista Giovanni Tria.

Salvini es queda amb la cartera d’Interior

Els líders del M5E i de la Lliga s’han reservat les vicepresidències del govern i dos dels ministeris amb més pes a l’executiu. Luigi Di Maio serà el responsable de Treball i Desenvolupament Econòmic, mentre que Matteo Salvini estarà al capdavant d’Interior, des d’on podrà posar en vigor algunes de les seves promeses electorals incloses en el programa de govern pactat entre les dues forces, com l’expulsió de mig milió d’immigrants irregulars. El nou ministre de Finances italià serà Giovanni Tria, economista poc sospitós de tenir inclinacions euròfobes, president de l’Escola Nacional d’Administració i professor d’economia de la Universitat de Tor Vergata de Roma. Però Salvini ha aconseguit que el polèmic economista antieurono quedés fora del gabinet, i ocuparà la cartera d’Afers Europeus, mentre que Exteriors anirà a càrrec de Moavero Milanesi, exministre en els governs de Mario Monti i d’Enrico Letta.

stats