Internacional 05/03/2015

Maduro afirma que "plogui o troni" Veneçuela farà eleccions aquest any

La fiscal general afirma que l'opositor Leopoldo López està "inhabilitat" per a ser candidat

Efe
2 min

CaracasVeneçuela commemora avui els dos anys de la mort d'Hugo Chávez en mig de polèmiques polítiques i crítiques cap al govern de reprimir durament l'oposició. El president, Nicolás Maduro, ha assegurat que "plogui, troni o llampegui" a Veneçuela se celebraran les eleccions parlamentàries previstes per a finals d'aquest any i ha augurat "una gran victòria" per al chavisme.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Maduro ha sortit al pas d'aquesta manera a les veus que, des de l'oposició, consideren que el seu govern ha accentuat intencionadament la crisi política al país per tal de tenir un motiu per anul·lar les eleccions. Però el president ha insistit en què plantarà cara als elements externs i interns que intenten desestabilitzar el país a través "d'atemptats colpistes" per complir amb la cita a les urnes.

El president ha afirmat que "aquí els que tenen plans de suspendre la democràcia són els que van subscriure aquest document dels 100 dies de la transició, del cop d'Estat, els aliats de la dreta", en referència al document confiscat als implicats en la suposada trama colpista desarticulada el passat 11 de febrer.

Diversos dirigents opositors, entre ells l'excandidat presidencial Henrique Capriles, han advertit en els últims dies que el govern podria suspendre les eleccions davant el descens de la popularitat del president i el descontentament per la crisi econòmica que indiquen les enquestes.

El gran absent dels comicis serà Leopoldo López, el dirigent opositor empresonat des de fa un any acusat d'haver animat a les revoltes ciutadanes del 2014. La fiscal general veneçolana, Luisa Ortega, ha anunciat que entén que "aquest ciutadà està inhabilitat fins al 2017" i que no serà fins almenys aquell any que López "no podrà ser candidat".

"No és que és candidatura nul·la, és que no pot postular", ha remarcat la fiscal sobre el cas de López en una entrevista a la cadena privada Globovisión.

stats