ESTATS UNITS
Internacional 13/10/2016

La majoria republicana trontolla

Un Partit Republicà dividit per Trump veu perillar el control de les dues cambres del Congrés

Núria Ferragutcasas
3 min
La majoria republicana trontolla

WashingtonEl Partit Republicà està fracturat i la seva majoria a les dues cambres del Congrés trontolla. La filtració d’un vídeo del 2005 que mostra Donald Trump, llavors estrella d’un reality show, fent comentaris vulgars i masclistes sobre dones, ha sigut el detonant del cisma republicà. Les elits republicanes estan dividides entre donar suport al seu polèmic candidat a la Casa Blanca, Donald Trump, o abandonar-lo a la seva sort per evitar una desfeta en les eleccions legislatives que es disputen el mateix dia que les presidencials, el 8 de novembre.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Les dues opcions són arriscades. La primera pot provocar una pèrdua de votants moderats i independents que són necessaris per mantenir la majoria tant a la Cambra de Representants com al Senat dels EUA. La segona farà enfadar els seguidors acèrrims de Trump, que podrien optar per no votar els legisladors republicans que hagin abandonat el seu candidat.

El president de la cambra baixa, el republicà Paul Ryan, s’ha decantat, en certa manera, per la segona opció, malgrat que no hagi retirat el seu suport a Trump. El dilluns va assegurar que no farà campanya pel magnat immobiliari i que es concentrarà a conservar el control del Congrés per al seu partit. Per tant, dóna per perduda la batalla per la Casa Blanca.

En canvi, Reince Priebus, el president del Comitè Nacional Republicà, ha insistit que l’aparell del partit segueix compromès amb la campanya del seu candidat. I pensa destinar-hi els recursos que calguin perquè sigui elegit.

Trump ataca el seu partit

Donald Trump ha declarat la guerra als líders del partit que, en els últims dies, li han retirat el suport a causa de l’escàndol del vídeo amb comentaris sexuals sobre les dones, publicat el divendres passat pel Washington Post. “M’he tret les cadenes i ara puc lluitar pels Estats Units com jo vull”, va escriure el candidat republicà al seu compte de Twitter, convençut que no necessita el partit per guanyar.

Trump ha decidit tornar als orígens de la seva campanya presidencial i utilitzar la mateixa estratègia combativa, divisiva i d’insult fàcil que va ajudar-lo a guanyar les primàries republicanes a principi d’any. Va assegurar que Ryan és un líder “dèbil i inefectiu” i que els republicans que li han girat l’esquena són uns “traïdors”. “No saben com guanyar, jo els n’ensenyaré”, va afirmar en un altre tuit.

Trump, doncs, deixa enrere les setmanes de continència verbal de mitjan setembre, durant les quals va mostrar el seu costat més presidencial i va aconseguir estrènyer la cursa per la Casa Blanca. Les seves dues actuacions en els debats i la tempesta política que ha provocat el seu explosiu vídeo ho han canviat tot.

Les últimes enquestes mostren la seva rival, la demòcrata Hillary Clinton, amb un avantatge en intenció de vot d’entre cinc i onze punts. És per això que molts republicans temen que la caòtica campanya del seu candidat els faci perdre el control de les dues cambres.

Els analistes polítics de Cook Report, la Universitat de Virgínia o Rothenberg Gonzales creuen que és difícil que els republicans perdin la cambra baixa. Però si Clinton guanya clarament les presidencials, com pronostiquen les enquestes, podria ajudar els demòcrates a recuperar la majoria del Senat que van perdre a les eleccions legislatives de fa dos anys.

La lluita per la majoria al Senat, renyida

Una victòria demòcrata?

Els nord-americans elegiran un terç dels senadors (34) el 8 de novembre. Els republicans tenen ara una majoria estreta de 54 escons.

Wisconsin i Illinois

Els dos senadors republicans dels estats de l’Oest Mitjà perdran, molt probablement, els seus escons.

Ohio i Pennsilvània

El senador d’Ohio, Rob Portman, que no dóna suport a Trump, segurament guanyarà la reelecció. A Pennsilvània hi ha un empat.

Nevada i Carolina del Nord

Els demòcrates podrien perdre un escó a Nevada, però podrien obtenir el de Carolina del Nord si Clinton guanya en aquest estat.

New Hampshire

La republicana Kelly Ayote té la reelecció complicada en un estat que, possiblement, votarà per Clinton.

Florida, Missouri i Indiana

Els republicans d’aquests estats tenen més opcions de ser reelegits.

stats