Internacional 12/09/2015

La Via Lliure, vista per la premsa internacional

Els mitjans del món informen de la mobilització a la Meridiana i destaquen la proximitat amb les eleccions del 27-S

Ara
3 min

BarcelonaLa Via Lliure s'ha fet un lloc a la premsa internacional, que destaca l'alta participació i la proximitat de les eleccions del 27-S, les quals, citant les enquestes, diuen que guanyaran els partits pro independència.

"Les imatges de televisió mostren almenys desenes de milers d'independentistes omplint els carrers", explica la BBC, que destaca que "una coalició de partits independentistes lidera les enquestes per a les eleccions catalanes d'aquest mes".

La cadena Al-Jazira explica que una "multitud demanant la independència" han sortit al carrer en la "quarta mobilització d'aquestes característiques en quatre anys".

"La multitud s'ha aplegat a les dues bandes d'una gran avinguda a la ciutat en un mar de banderes catalanes i samarretes blanques", narra Al-Jazira.

El diari econòmic britànic 'Financial Times' (FT) titula que "centenars de milers de persones" participen en una manifestació per la independència de Catalunya.

"Aquest any, els manifestants s'han alineat a l'avinguda Meridiana, una de les principals, mentre una fletxa gegant es movia entre la multitud cap al Parlament català. Segons els organitzadors, la fletxa contenia "tots els valors clau de la República Catalana", diu el FT.

El diari nord-americà 'The Wall Street Journal' explica que la Diada s'ha centrat a demanar "la separació d'Espanya" i recull el testimoni d'un participant en la manifestació: "La gent aquí demana que s'escolti la seva veu i que aconseguim la independència".

'The Guardian' explica des de Barcelona que l'11-S ja s'ha convertit en tradició les "manifestacions massives per separar-se d'Espanya". I publica les opinions recollides entre els assistents a la Via Catalana: "Sempre ens diuen que no [el govern espanyol], i cada cop que diuen que no som més independentistes".

El diari francès 'Le Monde' titula a la seva web: "Manifestació immensa dels independentistes a Barcelona". "Segons la policia local, prop d'1,4 milions de persones han participat en la manifestació, que s'estirava aquesta tarda sobre 5 quilòmetres en una artèria al nord de Barcelona. El govern espanyol ha estimat que eren només 500.000".

I el rotatiu 'Libération', també francès, assegura que els catalans desfilen "en nom de la República". "Una marea humana, un mosaic de colors representant cada un els valors de la virtual 'República Catalana': concòrdia, dignitat, transparència", assegura aquest diari.

El setmanari britànic 'The Economist' publica un article titulatAquest any la Diada marca l’arrencada de la campanya electoral més important a Catalunya en 36 anys de limitat autogovern, que amenaça de transformar aquest racó ric al nord-est d’Espanya en el primer estat secessionista de la Unió Europea", diu l'article, que afegeix: "Les conseqüències podrien ser més problemàtiques del que ells [els independentistes] esperen. En un anys, en lloc de commemorar el dia que van perdre la independència, molts catalans podrien estar de dol recordant el dia que la van aconseguir".

Captura The Economist Diada 2015

El prestigiós 'The New York Times' explica en un article que "els últims quatre anys, els catalans han transformat el seu dia nacional en una demostració de força separatista", però afegeix que, si les forces independentistes guanyen les eleccions del 27 de setembre, el govern entrant "haurà de convèncer Brussel·les i altres nacions europees que Catalunya es pot adherir a la Unió Europea sense l’aprovació de Madrid".

Captura The New York Times Diada

A més, la Via Lliure apareix, amb una imatge, a la portada de l''International New York Times'

international nyt

El diari independentista escocès 'The National' ha dedicat la seva portada d'aquest diumenge, gairebé monogràfica, a la Via Lliure, amb una gran fotografia des de l'aire. El diari explica la marxa de Barcelona i afegeix: "La setmana que ve és el nostre torn", en al·lusió a la manifestació convocada divendres vinent per reclamar un nou referèndum d'independència just quan es complirà un any de la seva consulta.

stats