Manifestacions massives a Polònia per la pertinença a la UE

L'oposició s'uneix després de la polèmica sentència del Tribunal Constitucional que podria portar al 'Polexit'

ARA
2 min
Multitudinaria protesta contra el tribunal Costitucional, i en defensa de la unió Europea, a Varsovia, ahir tarda

BarcelonaDesenes de milers de persones s’han manifestat aquest diumenge en un centenar de ciutats i pobles de Polònia a favor de la pertinença del país a la UE, després de la polèmica sentència del Tribunal Constitucional del país, que va dictaminar dijous que les lleis poloneses poden estar per sobre de la legislació europea. Una decisió que podria suposar el primer pas de la sortida del país del bloc comunitari. Les manifestacions, convocades per l’oposició encapçalada per l’expresident del Consell Europeu, Donald Tusk, van deixar imatges de ciutadans cantant l’himne polonès i amb l’Oda a l’alegria com a música de fons.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

La més multitudinària, amb desenes de milers de participants, es va reunir al centre històric de Varsòvia i s’hi van veure representants de gairebé tots els grups de l’oposició. Tusk, que va ser primer ministre durant dues legislatures, es va dirigir a la multitud per “donar l’alarma en aquest punt d’inflexió crític": "Un grup de persones vestides amb toga han violat la Constitució polonesa per ordre del president per treure la nostra pàtria de la UE”.

Desafiament obert

Des de la històrica sentència s’han succeït les declaracions de membres del govern de l’ultraconservador partit Llei i Justícia (PiS) reafirmant la preeminència de la legislació nacional sobre els tractats europeus. El líder del partit de govern, Jaroslaw Kaczynski, va afirmar que “en qüestions d’ordenació judicial a Polònia la UE no hi té res a dir”. El principal punt de fricció entre Brussel·les i Varsòvia és la reforma judicial impulsada el 2015 pel PiS, que segons els tribunals europeus amenaça l’estat de dret i la independència judicial. Un dels aspectes clau és la creació d’una sala disciplinària controlada pel govern i amb capacitat de sancionar, destituir o traslladar jutges.

Polònia es va incorporar a la UE el 2014 juntament amb altres països de l’Europa Central i de l’Est, i, segons les enquestes, la majoria de la població vol continuar dins el bloc.

stats