Internacional 13/09/2012

El vídeo que es burla de Mahoma encén l'islamisme radical

Milers de persones ataquen les ambaixades dels EUA al Iemen, Egipte, Iraq, Iran i Israel. Protesten contra un film produït als Estats Units que consideren que denigra la figura del fundador de l'islam. Hi ha diversos morts pels disturbis a Sanà

Agències
2 min
Protestes davant l'ambaixada dels Estats Units a Sanà, al Iemen / EFE

Sanà / El CaireWashington continua en estat d'alerta pels darrers disturbis en ambaixades dels Estats Units en diferents països del Magrib i el Pròxim Orient. Milers de persones protesten davant de les seus diplomàtiques des d'Alger a Teheran en contra d'un vídeo sobre el profeta Mahoma que consideren una blasfèmia per a la religió de l'islam.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Trets a Sanà

El principal focus de disturbis aquest dijous ha estat a Sanà, la capital del Iemen, on centenars de persones han atacat l'ambaixada nord-americana. La policia ha respost amb gasos lacrimògens, canons d'aigua i inclús foc real, segons testimonis consultats per l'agència Reuters. Hi ha hauria diverses víctimes.

Els manifestants, la majoria islamistes radicals, han fet baixar la porta principal de la delegació nord-americana a Sanà i han arribat fins al pati interior, però no han pogut accedir a cap dels edificis del complex. Si que han aconseguit, però, cremar diversos vehicles diplomàtics i han trencat els vidres de les finstres d'alguns immobles.

Com a resposta, els agents han envoltat l'edifici diplomàtic després d'haver aconseguit expulsar els manifestants, tot i que continuen els xocs als voltants. L'ambaixada dels EUA al Iemen és un dels edificis més fortificats de Sanà. Aquest dijous la seu diplomàtica està tancada perquè el cap de setmana al Iemen és el dijous i el divendres.

Concentracions al Caire

Al Caire han continuat les mobilitzacions després que un grup de gent enfurismada substituís la bandera nord-americana de l'ambaixada al Caire per la salafista. Una vintena de persones han resultat ferides greument durant la matinada de dijous i hi ha diverses concentracions previstes per divendres, dia de pregària, a la plaça Tahrir.

Reforços a Líbia

L'administració nord-americana ha reforçat els seus efectius a Líbia, després que la nit de dimarts matessin quatre funcionaris dels EUA a Bengasi, entre ells l'ambaixador, en un atac premeditat. El Pentàgon ha enviat dos bombarders i més marines. L'alerta continua en la resta d'ambaixades. Hi ha hagut disturbis també a Dacca (Bangladesh) i el govern de Hamid Karzai ha prohibit l'accés a Youtube a tot l'Afganistan per evitar que els ciutadans tinguin accés al vídeo.

stats