Internacional 09/10/2014

I Marina Silva..... calla

L'excandidata brasilera manté silenci sobre a quin presidenciable donarà suport en la segona volta però els socialistes i ecologistes opten per Neves

Ara
1 min
Neves, tercer per l'esquerra, celebra que ha passat a la segona ronda de les eleccions, diumenge. IGO ESTRELLA / EFE

BarcelonaEn un sistema electoral de segona volta, el candidat que queda apartat en la primera té, per dir-ho d'alguna manera, l'oportunitat d'influir en el resultat. Al Brasil, després que cap de les llistes es fes amb més del 50% dels sufragis en els comicis presidencials de diumenge, la ciutadania ha de tornar a votar el proper 26 d'octubre pels dos presidenciables amb més vots: l'oficialista Dilma Rousseff, que opta a la reeleció i amb el suport del 44% del cens, i el socialdemòcrata Aécio Neves, que va obtenir el 33%. La tercera en discòrdia en la primera ronda, la socialista Marina Silva, partia com un revulsiu però, finalment només es va fer amb el 21% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Però malgrat que només un de cada cinc votants es va decantar per les sigles de Silva, són 22 milions de vots que poden decidir qui presidirà el Brasil els propers quatre anys. Silva però manté silenci i encara no s'ha pronunciat de les seves preferències. Qui sí que ha parlat ja són el Partit Socialista, que la va nomenar candidata després de la mort del seu presidenciable a l'agost, i la Xarxa de Sostenibilitat, el moviment ecologista que va fundar Silva.

"És un no a Dilma i un sí a Aécia", ha matisat Walter Fledma, portaveu de la Xarxa.

El Partit Socialista Brasiler també s'ha postulat per Neves, de la mateixa manera que han fet els verds, els sòciocristians i d'altres formacions més petites amb menys pes.

stats