TRAGÈDIA ALS EUA
Internacional 15/12/2012

Massacre en una escola de primària de Connecticut

J. Golgdyrin / W. Rashbaum
3 min

THE NEW YORK TIMES / NOVA YORK.Un home armat va matar ahir 26 persones, 20 de les quals nens d'entre 5 i 10 anys, en un tiroteig en una escola de primària a la ciutat de Newtown, a l'estat de Connecticut, a només 100 quilòmetres de Nova York. L'autor del tiroteig, un jove de 20 anys, va entrar a primera hora al centre Sandy Hook i es va dirigir amb dues armes automàtiques fins a la classe de la seva mare, que era mestra del centre. Va disparar-li tant a ella com també als alumnes que hi havia i després encara va matar cinc adults més.

Les autoritats van identificar l'assassí com a Adam Lanza, de 20 anys. Els seu germà Ryan, de 24, estava sent interrogat per la policia en el moment de tancar aquesta edició, en la investigació d'un tiroteig que ja figura com una de les pitjors massacres d'aquest tipus de la història dels Estats Units. A banda de la massacre a l'escola, la policia va trobar un altre cos relacionat amb el succés en una altre escenari, però no va donar-ne més detalls.

Alguns testimonis van descriure moments horribles dins del centre, amb trets ressonant entre súpliques d'estudiants i professors. Un alumne de 9 anys que estava al gimnàs en el moment dels fets explicava entre sanglots: "Vam sentir fortes explosions i vam pensar que algú estava colpejant alguna cosa. Però després vam sentir xisclets i trets. I vam sentir algú dient: «Poseu-vos les mans al cap». I vaig sentir després: «No dispareu». Vam haver de refugiar-nos a l'armari del gimnàs. Després algú ens va dir que corréssim fins al vestíbul. Hi havia policies a cada porta i molta gent plorant i cridant".

La policia estatal va dir que els oficials de Newtown els havien trucat poc després de dos quarts de deu del matí (hora nord-americana) i que immediatament tant agents de servei com altres que estaven lliurant van prestar-se per entrar a l'escola, "on van començar una recerca activa de l'assassí".

Divuit dels alumnes van morir a l'escola i dos més a l'hospital, mentre que tots els adults van morir al mateix centre.

Merdith Artley, editora de CNN.com, va dir que una persona que treballa a l'escola li havia explicat que el tiroteig va passar al vestíbul. "Va descriure'l com un pop , pop , pop ", va dir Artley. "La gent va córrer cap al vestíbul i només una va tornar-ne, el vicedirector, a qui va disparar a la cama o al peu. Després vaig amagar-me sota la taula i vaig trucar al 911. No vaig veure el tiroteig, però vaig sentir com uns cent trets", va explicar la testimoni.

Desesperació entre els familiars

En la mesura que sortien a la llum els detalls del tiroteig, les famílies arribaven frenètiques al parc de bombers on havien evacuat tant alumnes com professors. "Els professors han escrit el nom de tots els nens", va explicar el reverend Robert Weiss, que era allà per intentar donar consol als afectats. "Els pares dels nens que no figuraven a la llista han anat a una habitació privada".

Un rabí que també estava a l'estació de bombers va dir: "He vist molta por i desconfiança als ulls de la gent. És l'escena més dura que he vist en tota la meva vida".

El governador de l'estat, Dannel P. Molloy, que va viatjar fins a Newtown per donar el condol a les famílies, va qualificar la massacre d'ahir de "tragèdia de dimensions incommensurables".

L'escola, ubicada al damunt d'uns turonets al comptat de Fairfield, educa nens de 5 a 10 anys i té uns 700 estudiants. "És una petita escola de ciutat", explicava Robert Place, de 65 anys, mentre contemplava el centre envoltat de policia. "Té uns 50 anys i sempre ha tingut bona reputació. De fet, algunes famílies venien a Newtown només per les seves escoles".

Al costat d'aquest jubilat, una jove de 20 anys abraçava la seva germana de 4, que era a l'escola en el moment del tiroteig. Quan el periodista li va preguntar si li explicarien què havia passat, la noia va dir: "Res, no pensem dir-li res".

stats