Massoud diu que si cal combatrà els talibans

El líder de la vall del Panjshir, fill d'un criminal de guerra, promet lluitar si no formen un govern inclusiu

ARA
2 min
Talibans fent controls a vehicles a l'entrada de la zona verda de Kabul, on es troben la majoria de les ambaixades

BarcelonaAhmad Massoud, fill d'un prominent senyor de la guerra a l'Afganistan, ha dit aquest diumenge que espera mantenir negociacions pacífiques amb el moviment islamista que va prendre el poder a Kabul fa una setmana, però que les seves forces estaven preparades per combatre. "Volem que els talibans s'adonin que l'única manera d'avançar és la negociació", va dir a Reuters per telèfon des de la seva fortalesa de la vall del Panjshir, al nord-oest de Kabul, on ha reunit forces formades per restes d'unitats de l'exèrcit regular i forces especials, així com combatents de la milícia local. "No volem que esclati una guerra".

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Massoud, fill d'Ahmad Shah Massoud –un dels principals líders de la resistència antisoviètica de l'Afganistan als anys vuitanta i que als anys 90 va cometre crims de guerra–, va dir que els seus partidaris estaven disposats a lluitar si les forces talibanes intentaven envair la vall. "Volen defensar, volen lluitar, volen resistir contra qualsevol règim totalitari".

Els talibans han assegurat que han llançat una ofensiva a la zona, però la facció de Massoud ho nega. En els únics combats confirmats des de la caiguda de Kabul diumenge, les forces antitalibanes van recuperar tres districtes de la província de Baghlan, al nord, amb la frontera amb el Panjshir la setmana passada. No obstant això, Massoud va dir que no havia organitzat l'operació, que segons ell havien dut a terme grups de milícies locals que reaccionaven a la "brutalitat".

Massoud reclama als talibans un govern inclusiu que representi tots els grups ètnics de l'Afganistan i diu que la comunitat internacional no hauria de reconèixer un "règim totalitari". Les restes de vehicles blindats soviètics que encara es poden trobar a la vall mostren la dificultat per controlar la zona. Però molts observadors externs han qüestionat si les forces de Massoud podran resistir durant gaire temps sense el suport extern. Va dir que les seves forces, que un ajudant va dir que eren més de 6.000, necessitarien suport internacional si es tracta de combatre. Massoud assegura que està reunint forces més enllà del Panjshir, una regió d'ètnia tadjika de parla persa que s'ha oposat sempre al moviment talibà. "Hi ha moltes altres persones de moltes altres províncies que busquen refugi a la vall del Panjshir que estan amb nosaltres i que no volen acceptar una altra identitat per a l'Afganistan".

stats