Cada set segons, una nena menor de 15 anys és forçada a casar-se

"Sóc una nena criant un altre nen", lamenta una adolescent embarassada de dos mesos

En el temps de lectura d'aquesta frase hauran obligat a casar-se una menor de 15 anys al món. Cada set segons es produeix un matrimoni infantil, una cerimònia que comporta en la immensa majoria de casos que la nena abandoni l'escola i augmentin els riscos per a la seva salut. Segons l'ONU, la situació empitjorarà, i es passarà dels 700 milions de matrimonis infantils actuals als 950 milions el 2030.

"El matrimoni infantil inicia un cicle de marginació que nega a les nenes els drets més bàsics d'aprendre, desenvolupar-se i ser nenes", ha afirmat aquest dimarts el director general de Save the Children Internacional, Helle Thorning-Schmidt, coincidint amb el Dia Internacional de la Nena.

"Les nenes que es casen massa d'hora sovint no poden assistir a l'escola i són més propenses a patir violència domèstica, abús i violació. Es queden embarassades i estan exposades a infeccions de transmissió sexual, inclòs el VIH", ha afirmat el responsable de l'ONG, que denuncia que països com el Níger, el Txad, la República Centreafricana i Mali tenen les taxes més altes de nenes núvies, embarassos adolescents i mortalitat materna. Per contra, a la banda alta d'un índex amb 144 estats hi ha Suècia, Finlàndia, Noruega, els Països Baixos i Bèlgica. Espanya se situa en l'onzena posició. 

Una epidèmia als països empobrits

La pobresa, els conflictes i guerres i les crisis humanitàries són els principals factors que deixen les nenes exposades al matrimoni, en alguns casos als 10 anys. Un exemple és el cas de Sahar, una refugiada siriana de 14 anys d'edat que viu al Líban a qui van casar l'any passat amb un home de 20 anys i ara està embarassada de dos mesos. "El dia del casament m'estava imaginant que seria un gran dia, però no ho va ser. Era tot misèria, tristesa", explica la nena a l'ONG. "Em sento molt beneïda pel meu nadó. Però jo sóc una nena criant un nen".

Recentment, l'epidèmia de l'Ebola a l'Àfrica Occidental va obligar a tancar escoles a Sierra Leone, on s'estima que 14.000 adolescents es van quedar embarassades. 

Més continguts de