ARGENTINA
Internacional 23/10/2017

Macri guanya i es facilita la reelecció per al 2019

La coalició conservadora del president derrota el peronisme de Fernández al Congrés

Ara
2 min
Macri celebra els primers resultats favorables de les legislatives, a la seu central de Canviem.

BarcelonaEl peronisme queda a partir d'ara en un segon terme al Parlament argentí. El triomf de Mauricio Macri a les eleccions legislatives de diumenge suposa la victòria de les tesis conservadores. Canviem, la formació del president argentí, serà la força majoritària a la cambra, amb 107 dels 257 escons, és a dir, 21 més que fins ara, segons les primeres dades. Al Senat la victòria és encara més gran i tindrà majoria absoluta. Amb aquests resultats, el conservador Macri es facilita el camí cap a una reelecció a la Casa Rosada el 2019.

"Confirmem el nostre compromís seriós i profund amb el canvi", ha afirmat el president Macri davant centenars de seguidors al búnquer oficialista a Buenos Aires després de conèixer que Canviem es col·locava primer no només a la cobejada província de Buenos Aires –districte més populós del país–, sinó també en zones com Córdoba, Santa Fe, Mendoza, Salta i en la mateixa capital federal. Precisament aquesta última representa el més fort triomf del macrisme, la primera candidata a diputada, Elisa Lilita Carrió, ha arrasat en emportar-se el 50,93% dels vots.

Si per una banda es confirma la ratificació de la ciutadania a l'executiu –que en els seus dos anys de mandat ha resistit a fortes crítiques opositores a la seva política econòmica i nombroses manifestacions de carrer en el seu contra–, el peronisme, que s'ha presentat fortament dividit els comicis, ha registrat un notable descens de poder.

Tot i les províncies que fins ara eren reserva de vots de la històrica força, com Santa Cruz –bressol del peronisme kirchnerista– i La Rioja, Canviem ha obtingut un important triomf, mentre que la formació peronista ha pogut retenir els suports com a primera força en feus tradicionals, com la província de San Luis.

Fernández compareix davant dels seus seguidors al quarter general d'Unitat Ciutadana, a Buenos Aires.

Així, en el vessant kirchnerista, la llista que liderava l'expresidenta Cristina Fernández, candidata al Senat per la província de Buenos Aires, finalment no ha pogut superar a la del candidat de Canviem, tot i que la vídua de l'expresident Néstor Kirchner té assegurat un escó a la cambra alta. L'acta de senadora li permet, a més, blindar-se davant les nombroses causes judicials pendents que hi ha contra ella, en obtenir la immunitat parlamentària.

En la seva intervenció després de conèixer l'escrutini ha qualificat la força que lidera, Unitat Ciutadana, com "l'oposició més ferma" al govern de Macri, que ha definit com "la més gran i inèdita concentració de poder de la qual es té memòria des de la restauració democràtica".

Menem continua

Qui tampoc va ser la primera opció dels votants, en aquest cas, a la seva província natal, La Rioja, ha estat l'expresident Carlos Menem (1989-1999), de 87 anys, que encara que va quedar per sota dels candidats de l'oficialisme renova l'escó que ocupa al Senat des del 2005.

stats