Internacional 15/02/2013

Un meteorit causa gairebé mil ferits als Urals

L'ona expansiva ha trencat els vidres d'alguns edificis. L'exèrcit rus ha inspeccionat un cràter de meteorit de sis metres de diàmetre i diu que els nivells de radiació són normals

Agències
2 min

MoscouGairebé 1.000 persones han resultat ferides lleus en una pluja de meteorits que ha destrossat els vidres de diversos edificis als Urals, segons ha informat el governador de la regió de Txeliàbinsk, Mihakil Yurevitx. Hi ha seixanta persones hospitalitzades i les autoritats han tancat les escoles durant dos dies. A centenars de quilòmetres de distància s'han pogut veure al cel roques envoltades de flames que es precipitaven sobre la regió. Sis ciutats han estat afectades, com Txeliàbinsk, on diverses persones han hagut de rebre assistència per les ferides causades pels vidres que s'han trencat amb l'ona expansiva causada per l'impacte dels fragments.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Alguns ciutadans han pogut enregistrar des del cotxe com queien els fragments del meteorit. A YouTube hi ha penjats aquest vídeo i també aquest. La cadena Russia Today ha difós imatges de càmeres de seguretat.

L'exèrcit rus ha informat que ha inspeccionat un cràter de meteorit de sis metres de diàmetre, i diu que els nivells de radiació a la zona són normals.

També s'ha informat de l'esfondrament del sostre d'una fàbrica de zinc, una de les moltes que hi ha en aquesta regió, a 1.500 kilòmetres de Moscou, que és el cor industrial del país. Fonts del servei d'emergència han explicat que s'han desplegat milers d'efectius de rescat per ajudar els ferits. Els habitants han començat a proveir-se de plàstics per segellar les finestres, quan s'espera que la temperatura aquesta nit caigui per sota dels -14 graus.

Segons el govern, la pluja va començar després que un gran meteorit es desintegrés sobre els Urals i s'inflamés dins la zona de les capes més baixes de l'atmosfera. Els fragments del cos han caigut sobre tota la regió. "No ha estat una pluja de meteorits, sinó un meteorit que s'ha desintegrat a l'atmosfera", ha dit a l'agència Interfax una portaveu del ministeri rus per a Situacions d'Emergència. La cadena Russia Today diu que informacions no confirmades apunten que el meteorit pot haver estat destruït per l'aviació russa. Entrevistat a la cadena Vesti, Sergey Smirnov, de l'observatori astronòmic de Pulkovo, alerta que és molt probable que un altre meteorit impacti contra l'atmosfera en les pròximes hores. Els científics no es posen d'acord sobre si el meteorit pot estar relacionat amb l'asteroide 2012 DA14, que ha de passar prop de la Terra aquesta nit. L'Acadèmia Russa de la Ciència ha calculat que el meteorit pesava unes deu tones abans de desintegrar-se a l'atmosfera.

Per què hi ha tants vídeos de càmeres de cotxes?

La xarxa va plena de vídeos gravats des de càmeres muntades al quadre de comandament de cotxes. Tenir aquestes càmeres és un costum molt generalitzat a Rússia, davant els freqüents assalts a les carreteres.

stats