Internacional 11/06/2019

Metges del Sudan denuncien almenys 70 violacions en l'atac paramilitar al campament opositor

La violència sexual és una de les armes que fan servir les milícies que reprimeixen els grups pro democràcia

Ara
2 min
Membres de les forces ràpides de suport, els grups paramilitars que terroritzen la població, patrullant a Khartoum.

BarcelonaL'atac contra el campament que l'oposició del Sudan tenia a la capital, Khartum, per exigir a l'exèrcit que cedeixi el poder a un govern civil no només va provocar una massacre (un centenar de morts i 700 ferits), sinó també una onada de violacions. Els metges denuncien que els paramilitars de les Forces de Suport Ràpides (FSR) van violar almenys 70 persones durant el desmantellament del campament dilluns.

Malgrat que internet està tallat i la informació sobre el país està molt restringida per la junta militar que ha assumit el poder des del derrocament del dictador Omar al-Baixir, han emergit algunes informacions sobre agressions sexuals en l'onada repressiva de l'última setmana, que també ha suposat la detenció d'activistes que havien participat en un intent de mediació patrocinat per Etiòpia. L'oposició ha cridat a la vaga general política per forçar els militars a cedir el poder.

El Comitè Central de Metges, un dels grups pro democràcia, ha revelat que els hospitals de la capital han comptabilitzat una setantena de casos de violacions durant l'atac o en les hores posteriors.

Un metge del Royal Care Hospital ha explicat al diari britànic 'The Guardian' que va tractar vuit víctimes de violacions: cinc dones i tres homes. En un altre hospital del sud de Khartum han informat de dos casos, un dels quals a mans de les RSF. També n'hi ha testimonis a les xarxes socials.

Cal tenir en compte, a més, que moltes víctimes no han demanat tractament mèdic per por de les represàlies o per la situació d'inseguretat a la ciutat, on hi ha grups paramilitars desplegats en diverses zones.

stats