Internacional 09/06/2019

Milions de persones secunden la vaga general al Sudan contra la junta militar, malgrat la repressió

Almenys cinc persones han mort, segons l'oposició

Ara
2 min
Botigues tancades a Khartoum en la primera jornada de vaga general en protesta per la repressió al Sudan.

BarcelonaMilions de persones al Sudan han participat en la primera jornada de la vaga general convocada per l'oposició en resposta a la repressió de les protestes sota la junta militar que governa el país des de l'enderrocament del dictador Omar al-Baixir, a l'abril, després de mesos de mobilitzacions al carrer. El seguiment de la primera jornada de vaga indefinida ha sigut massiu, malgrat l'onada de detencions de líders opositors i la intimidació de les forces de seguretat. El moviment popular reclama que els militars cedeixin el poder a un govern civil que piloti un procés de transició. A la capital, Khartum, les botigues estaven tancades i els carrers deserts, com també a la veïna Omdurman. Almenys cinc manifestants han mort durant la jornada en totes dues ciutats, segons el sindicat de metges, que també participa de l'oposició. La policia ha fet servir gasos lacrimògens aquest diumenge, que és laborable al Sudan.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

L'Associació de Professionals Sudanesos, principal grup de l'oposició, que reuneix sindicats professionals que han operat durant dècades sota la clandestinitat, ha cridat la gent a no anar a treballar en protesta pel desallotjament a mans de milícies i forces de seguretat de l'acampada opositora davant el quarter general de l'exèrcit, dilluns, que va deixar més d'un centenar de morts. L'organització ha cridat a la "desobediència civil i la vaga general política" per acabar amb la junta militar.

La repressió ha suposat el bloqueig de les negociacions entre el Consell Militar de Transició, que va prendre el poder després de la fugida d'Al-Baixir i les Forces per la Llibertat i el Canvi. Segons apunten diverses agències que citen residents de la ciutat que demanen l'anonimat, grups paramilitars i de les Forces de Suport Ràpid (FSR) s'han desplegat en diverses zones de la capital. Les FSR estan formades principalment per les milícies acusades de crims de guerra en el conflicte de Darfur, sota la direcció de Mohamed Hamdan Dagalo –conegut com a Hemedti–, que és el subcap de la junta militar.

Els activistes han denunciat una política d'intimidació dels serveis secrets per evitar que els controladors aeris, els pilots, els enginyers elèctrics i el personal del banc central se sumessin a la vaga general.

Dos líders i un portaveu de l'oposició que es van reunir divendres amb el primer ministre etíop, Abiy Ahmed, a Khartum, quan intentava mediar entre els militars i els grups pro democràcia, han estat també detinguts. Internet continua tancat a la capital i les comunicacions telefòniques també estan molt restringides.

La Unió Africana ha suspès la participació del Sudan i ha amenaçat amb sancions si els militars es continuen aferrant al poder. Fins i tot l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs, aliats d'Al-Baixir i de l'exèrcit, han moderat el seu suport incondicional a la junta.

stats