Internacional 10/09/2015

Militants prokurds desafien a Erdogan i marxen cap a la ciutat de Cizre

El viatge vol servir de denuncia de les condicions de vida de la ciutat de Cizre, que està sota toc de queda i controlada per l'exèrcit

Reuters
2 min

IdilPolítics prokurds, entre ells un dels líders del Partit Democràtic del Poble (HDP), Selhattin Demirtas, han provat d'arribar aquest dijous a peu a la ciutat de Cizre, després que el seu comboi fos detingut el passat dimecres a 90 quilòmetres d'aquesta localitat.

El viatge té com a objectiu denunciar les condicions de vida a la ciutat de Cizre després que l'exèrcit lleial a Erdogan la sotmetés al toc de queda degut als enfrontaments amb els militants del Partit Kurd dels Treballadors (PKK). Davant el bloqueig de la caravana per part dels policies antidisturbis turcs, els militants prokurds van decidir començar una protesta pacífica a primera hora de dijous en un turó prop de la frontera amb Síria i l'Iraq, per continuar tot seguit el seu camí cap a la ciutat. "El govern no es pot sortir amb la seva i continuar actuant d'aquesta manera amb Cizre", ha insistit Cemitras, que ha remarcat la seva voluntat de "portar la veu de Cizre al món".

El fiscal de Diyarbakir, la ciutat més gran de la regió kurda, van començar el passat dimecres a investigar Demitras per fer propaganda terrorista, incitar a la violència i insultar Turquia i el seu president. Els fiscals també han demanat que s'aixequi la immunitat judicial que té com a membre del Parlament.

Per la seva part, Erdogan ha intensificat la pressió sobre el HDP, insistint en l'acusació que està vinculat directament amb el PKK, considerat com a grup terrorista per Turquia, la Unió Europea i els Estats Units. "Aquest moviment polític ha començat a presentar un aspecte totalment il·legal", va sentenciar en una conferència de premsa el president turc.

En resposta a les investigacions i a les declaracions d'Erdogan, Demitras ha dit que aquest procés judicial està motivat per raons purament polítiques i que està passant el mateix que s'ha fet anteriorment amb altres polítics prokurds.

Continuen els morts a Cizre

El ministre de l'Interior turc, Selami Altinok, ha declarat que almenys 30 militants kurds i un civil han mort a la ciutat de Cizre aquest dijous. L'HDP però ha donat una versió dels fets totalment diferent, afirmant que 21 civils han mort a mans de l'exèrcit turc des de la setmana passada, quan a la ciutat es va establir el toc de queda.

El conflicte entre els militants del PKK i les forces de seguretat turques no ha fet més que empitjorar des del trencament el juliol passat de l'alto al foc, posant punt i final a un procés de pau que havia començat el 2012.

stats