França
Internacional 03/10/2022

El ministre de Justícia francès serà jutjat per utilitzar el càrrec per venjar-se de magistrats

Éric Dupond-Moretti, un advocat cèlebre abans d'entrar al govern, es converteix en el primer ministre a seure al banc dels acusats

2 min
Éric Dupond-Moretti, ministre de Justícia de França

ParísLa premsa assegura que el president de la República, Emmanuel Macron, l'adora. “És el seu ull dret”, titulava Le Parisien en una notícia que parlava d'una de les seves polèmiques d'aquest estiu. Però el ministre preferit de Macron, Éric Dupond-Moretti, titular de Justícia, és el protagonista d'un nou escàndol al si del govern francès que torna a posar contra les cordes el president. El ministre s'asseurà al banc dels acusats per haver-se venjat, suposadament, de magistrats que es van creuar en el seu camí quan Dupond-Moretti era un cèlebre i poderós advocat. Acusat de conflicte d'interessos per haver obert expedients disciplinaris contra els magistrats poc després d'entrar al govern, és el primer ministre francès en la història del país que és enviat a judici mentre encara ocupa el càrrec.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El Tribunal de Justícia de la República, l'única cort que pot jutjar un membre del govern per delictes comesos en el marc de les seves funcions, ha decidit aquest dilluns que hi ha prou indicis perquè Dupond-Moretti se sotmeti a un judici. I ho ha fet després d'haver estat mesos analitzant les denúncies que van fer diferents associacions sindicals de magistrats en una investigació que ha molestat el ministre fins al punt de negar-se a respondre a preguntes dels jutges del tribunal. "Quina indecència!", va exclamar en un dels interrogatoris, segons revela Le Monde. En una altra ocasió, va enviar un escrit de tres pàgines per queixar-se de la investigació i del mètode del tribunal.

Però tot i els intents de no arribar a judici, Dupond-Moretti no ho ha pogut evitar. Amb més de 30 anys de carrera com a advocat penalista i acostumat a guanyar judicis mediàtics amb una gran capacitat d'oratòria i de seducció dels jurats populars, els seus trucs no li han servit de res aquesta vegada. Els seus advocats han anunciat que recorreran la decisió al Suprem, però els indicis contra ell semblen contundents.

El ministre nega les acusacions

Està acusat d'aprofitar la seva posició com a ministre per impulsar expedients administratius contra tres jutges de la Fiscalia Nacional de Finances (PNF) que havien ordenat punxar el telèfon de Dupond-Moretti –quan ell era advocat– en el marc d'una investigació contra l'expresident Nicolas Sarkozy per tràfic d'influència. El ministre també va obrir un expedient a un altre jutge amb qui havia tingut diferències durant la seva etapa de lletrat quan Dupond-Moretti defensava el multimilionari rus Dmitri Ribolóvlev, propietari del club de futbol del Mònaco. El titular de Justícia nega que es tracti d'una venjança personal, però els expedients van ser tancats sense cap sanció als magistrats per l'òrgan que els va examinar, que no va trobar cap conducta irregular.

"La legitimitat del ministre ha quedat molt afectada", ha assegurat aquest dilluns la presidenta de la Unió Sindical de Magistrats a France Info, Céline Parisot. Per ara Macron no s'ha pronunciat sobre la notícia, però sembla poc probable que el president cessi Dupond-Moretti, a qui sempre ha defensat davant de qualsevol polèmica del seu departament. De fet, Éric Dupond-Moretti va ser un dels fitxatges estrella de Macron el 2020. L'advocat penalista és una figura molt coneguda a França, sobretot per haver defensat estrelles del futbol com el jugador del Reial Madrid Karim Benzema o personalitats com Julian Assange i l'activista cors Yvan Colonna. També se'l considera proper a Sarkozy i especialment al seu advocat.

stats