Internacional 10/10/2019

Una moció de censura fa caure el govern socialdemòcrata de Romania

Ara el president romanès haurà de nomenar un primer ministre que tingui el suport del Parlament

Ara
1 min
La primera ministra romanesa, Viorica Dancila, aquest dijous al Parlament, a Bucarest.

BarcelonaMoció de censura i caiguda del govern a Romania. El govern socialdemòcrata romanès ha caigut aquest dijous al Parlament de Bucarest després que hagi prosperat una moció de censura presentada per l'oposició conservadora i liberal amb 238 vots a favor i quatre en contra. La moció necessitava per tirar endavant assolir la majoria simple de 233 vots a les dues cambres del Parlament, de 465 escons en total, on el govern del Partit Socialdemòcrata havia perdut la majoria al mes d'agost.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

Ara el president de Romania, el conservador Klaus Iohannis, ha de nomenar un primer ministre que obtingui el suport al Parlament. I si el legislatiu rebutja dues vegades les propostes de Iohannis, el país europeu haurà de celebrar eleccions parlamentàries anticipades.

Bàsicament, la moció de censura acusava el govern de la primera ministra Viorica Dancila de polititzar la justícia i l'administració pública i d'endeutar el país excessivament. A més, el text de la moció titllava l'executiu de Dancila com "el més nociu" que ha tingut Romania des de la caiguda del comunisme el 1989.

Entre altres coses, la moció acusava el govern de la primera ministra, Viorica Dancila, de polititzar la justícia i l'administració pública amb el nomenament de quadres del partit governant incompetents, i endeutar el país excessivament.

Durant el debat previ a la votació, Dancila va cridar "aficionats i irresponsables" als opositors, i els va acusar d'abocar el país a la "inestabilitat" al presentar una moció sense tenir un equip de govern i un programa establert.

stats