Internacional 13/10/2016

L'hereu díscol en edat de jubilar

Vajiralongkorn, de 64 anys, succeirà el seu pare com a nou rei de Tailàndia

Ara
2 min
Maha Vajiralongkorn, en una imatge d'arxiu de l'any passat presideix una cerimònia oficial.

BarcelonaA un rei longeu el substitueix un hereu en edat de jubilació. El príncep Vajiralongkorn, de 64 anys, ha estat nomenat avui nou monarca de Tailàndia per succeir el seu pare, Bhumibol Adulyadej, mort als 88 en un hospital de Bangkok on feia un any que havia ingressat.

El nou rei tailandès és l'únic fill de Bhumibol i la reina Sirikit, i un cop sigui coronat regnarà amb el nou Rama X, el desè monarca de la dinastia Chakri, i a diferència del seu pare, que durant el seu llarg regnat va guadir de simpaties i estima de la societat, és un home considerat antipàtic, massa lligat a una vida de luxe i desfermada, res a veure amb la imatge gairebé bucòlica del seu progenitor. Fins i tot, el 2009 es van filtrar unes imatges amb la seva llavors esposa celebrant una festa del gos familiar, a qui havien donat tots els honors.

Mor el rei de Tailàndia

Vajiralongkorn va néixer el 28 de juliol de 1952 quan el seu pare feia només sis anys que era al tron i, seguint la tradició familiar, es va educar a Occident, en escoles militars i d'aviació al Regne Unit i Austràlia. Amb 20 anys va ser nomenat príncep hereu en una cerimònia en la qual va fer el jurament tradicional: "Seré lleial i honest amb la nació i el poble, dedicaré tots els esforços i abnegació a complir les meves responsabilitats amb la prosperitat, felicitat i seguretat de Tailàndia fins a la mort".

La vida sentimental del nou rei tampoc no ha estat exempta de polèmica, malgrat que la premsa local manté silenci al voltant dels excessos de la família reial, gairebé venerada com a divinitat. De fet, la família reial està protegida per l'anomenada llei de lesa majestat, que castiga fins i tot els insults. Casat en primeres núpcies amb una cosina germana amb qui va tenir una filla, va tornar a l'altar amb una actriu. Malgrat haver-hi tingut cinc fills, la seva mare, la reina Sirikit, mai en va reconèixer la unió i l'esposa va haver de fugir als Estats Units amb la canalla quan el príncep va demanar el divorci per casar-se amb Srirasmi, que li va donar l'últim descendent abans de separar-se el 2014.

Oficiosament, el príncep té una nova parella, una exhostessa de la companyia aèria tailandesa que viu a Munic. Precisament en aquesta ciutat alemanya Vajiralongkorn va protagonitzar l'any passat una escena que va escandalitzar la tradicional societat tailadensa quan va aparèixer en samarreta de tirants i l'esquena amb falsos tatuatges.

stats