Internacional 02/04/2017

Riuada mortal al sud de Colòmbia

El balanç provisional de la tragèdia ja puja gairebé a 300 morts i el president Santos declara l'estat de "calamitat"

Ara
3 min
Un home busca entre les tones de fang i arbres que la riuada ha arrosssegat a l'esllavissada de Colòmbia.

BarcelonaEls equips de rescat treballen contra rellotge buscant supervivents de la riuada que ha devastat Mocoa, la capital de Putamayo, al sud de Colòmbia. La xifra de víctimes mortals encara és confusa, però el balanç supera de llarg les 200 víctimes mortals i fins i tot, segons Defensa Civil, s'acostaria a les 300. Entre els morts hi ha almenys mig centenar de menors. Els ferits es compten per centenars i els centres mèdics no donen l'abast per atendre'ls en una ciutat per si mateixa sense una bona cobertura de serveis socials. Tampoc ningú no sap quants veïns han desaparegut i estan soterrats entre les tones i tones de roques, arbres i runa que l'aigua ha arrossegat sense pietat.

Inscriu-te a la newsletter Internacional El que sembla lluny importa més que mai
Inscriu-t’hi

El president del país, Juan Manuel Santos, ha declarat "l'estat de calamitat pública" per agilitzar el desplegament dels equips de rescat i l'ajuda en una àrea tradicionalment aïllada, amb carreteres gairebé intransitables i que es comunica amb el món a través d'un petit aeroport que hi ha a la vora.

El govern ha desplegat un miler d'efectius que intenten localitzar supervivents o rescatar els cadàvers atrapats sota la runa. La recerca dels cossos s'està fent a peu per la llera dels rius però també es compta amb el suport d'helicòpters i barques tipus zodíac. A mesura que passen les hores s'esvaeixen les esperances i, tot i que en altres tragèdies com terratrèmols o ensorraments s'han trobat persones vives fins a 72 hores després, en aquest cas l'aigua i el fang agreugen la dificultat i resten possibilitats de supervivència.

Els soldats ajuden nens i gent gran que s'han quedat en zones aïllades o no tenen prou força per caminar pel fang. La gran prioritat és obrir noves carreteres per facilitar l'accés dels equips d'emergències i restablir els serveis bàsics. La premsa local informa que els únics 15 metges que hi ha a Mocoa no donen l'abast per atendre els ferits que van arribant.

La situació és dramàtica perquè comencen a escassejar els medicaments i el material sanitari. A gairebé cap casa de la ciutat no hi ha aigua potable i tampoc no es pot garantir el subministrament elèctric.

Divendres a la nit (dissabte a la matinada a Catalunya) les intenses pluges van fer desbordar el riu Mocoa i els seus afluents Sangoyaco i Mulatos. Una enorme tromba d'aigua va escombrar aquesta ciutat al mig de l'Amazònia de 45.000 habitants, i amb moltes cases construïdes amb fang.

L'alcalde, José Antonio Castro, ha manifestat que l'aiguat va afectar 17 barris, alguns dels quals estan colgats de fang i gairebé sense cap estructura dreta. Castro és un dels damnificats en primera persona: "Casa meva està destrossada i el fang arriba gairebé fins al sostre". En una sola nit van caure en aquest punt 130 mm/m³, un 30% de la pluja que es registra en tot un mes. "Reclamo un SOS", ha demanat el polític.

Moltes de les víctimes dormien i la força de l'aigua desbocada va convertir les cases en tombes. Els testimonis expliquen que els rius arrossegaven roques, troncs d'arbres, camions i tot allò que trobaven al seu pas. "Els arbres desapareixien com si fossin fets de paper, tot ens venia a sobre", recorda a l'agència Efe Cristóbal López, un infermer que estava de guàrdia i va poder socórrer un bon grapat de veïns. "Se sentien crits per tot arreu, alguns em reconeixien i em deien que la seva família estava perduda, que no sabien on era", afirma.

A les portes del cementiri vell de Mocoa desenes de persones esperen pacientment informació sobre familiars o amics desapareguts. Els equips sanitaris intenten evitar brots epidèmics i per això s'afanyen a identificar els cossos recuperats per entregar-los a les famílies i poder enterrar-los al més aviat possible. Els testimonis adverteixen que en moltes zones de la capital la pudor comença a ser insuportable.

La premsa local informa que les autoritats han aconsellat l'evacuació preventiva dels habitants dels barris pròxims als rius i han habilitat cinc albergs d'urgència.

esllavissada que va destruir la localitat de Salgar

aïllament d'aquesta zona de Colòmbiano té prou vies d'accés

ONG han fet crides internacionals

Des de tots els racons del món s'han succeït els missatges de condol i solidaritat amb les víctimes. Del Papa a Angela Merkel, passant per la Veneçuela de Nicolás Maduro i per Mariano Rajoy. La cantant Shakira, nascuda a Colòmbia, també s'ha afegit a les mostres de dolor i ha demanat a la comunitat internacional que contribueixi a ajudar econòmicament els damnificats.

stats