Internacional 12/11/2013

L'artista que es va clavar l'escrot al terra de la plaça Roja: “Rússia és una presó"

Piotr Pavlenski, que ha quedat en llibertat amb càrrecs, es recupera de la seva acció

Efe
2 min
L'artista, durant la seva acció de protesta / REUTERS

MoscouPiotr Pavlenski, la imatge del qual, nu i amb l'escrot clavat a les llambordes de la plaça Roja, ha donat la volta al món, ha explicat que la seva acció de protesta tenia com a motiu denunciar que Rússia "s'està convertint en una presó". "Ja em trobo més bé", ha dit l'artista, que dilluns va ser posat en llibertat amb càrrecs, dos dies després que fos hospitalitzat després de la seva impactant acció davant del mausoleu de Lenin, al costat de les muralles del Kremlin.

"Vaig anar construint la idea a mesura que m'adonava que el país està convertint-se en una presó. Tots els diners s'han gastat per reforçar la seguretat de les estructures policials i de control. S'esvaeixen els límits entre un estat i una presó", assegura Pavlensli, que explica que, durant la seva acció, va ser cobert amb un llençol per la policia, que va expulsar la gent que presenciava l'acció i va acordonar la zona. A més, segons ell, els agents van ordenar requisar tots els materials gravats de l'acció. Amb tot, la seva imatge amb l'escrot clavat a terra ha donat la volta al món.

Pel que fa a l'allau de crítiques que ha afrontat aquests dies després de la seva polèmica manifestació, que va acabar amb la seva hospitalització i posterior detenció –tot i que finalment va ser alliberat sense càrrecs–, l'artista es mostra notablement tranquil: "És part de la reacció de la societat, és normal". Tot i haver estat titllat de boig per la mateixa societat que ell vol sacsejar fins que reaccioni, l'artista conceptual es mostra optimista –"confio en la gent"– i nega haver actuat per populisme .

Protestes amb el cos

La d'aquest dissabte no era la primera vegada que l'artista de Sant Petersburg s'autolesionava per protestar contra el govern del president rus, Vladímir Putin. El passat 3 de maig es va enrotllar, nu, en filferro espinós davant l'edifici de l'assemblea legislativa de Sant Petersburg en una acció que va anomenar 'Cos' i que simbolitzava "l'existència humana en un ambient de repressió legal, quan el més mínim moviment provoca una duríssima reacció del sistema legislatiu, que es clava en el cos de l'individu".

El juny de l'any passat, Pavlenski es va cosir la boca en una acció de suport al grup femení punk Pussy Riot. Dues de les integrants estan empresonades per cantar contra Putin en el principal temple de l'Església ortodoxa russa. En aquella ocasió, el pintor es va col·locar davant d'una catedral de Sant Petersburg amb un cartell que deia: "L'acció de Pussy Riot en una escenificació de la famosa acció de Jesucrist, quan va expulsar del temple els comerciants".

stats