Internacional 19/04/2015

Naufraga una pastera amb 700 immigrants al canal de Sicília

La tragèdia és la més greu registrada fins ara entre les embarcacions precàries que fugen de Líbia. Ja s'han recuperat els cadàvers d'almenys 24 persones i les forces de seguretat segueixen buscant supervivents. Fins ara n'han rescatat 49

Ara/agències
2 min

Barcelona/RomaAquest dissabte a la nit ha naufragat una pastera a 60 milles nàutiques al nord de la costa de Líbia amb 700 immigrants a bord que havien iniciat la travessa cap a Europa.

Segons informa la premsa local, ja s'han recuperat els cadàvers d'almenys 24 persones, i els guardacostes italians, la marina militar italiana i l'armada de Malta treballen en la recerca de supervivents. Fins ara s'ha rescatat 49 persones vives.

"Si es confirmen aquestes xifres, en els darrers dies han mort més de 1.000 immigrants al Mediterrani", ha afirmat la portaveu de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) a Itàlia, Carlotta Sami, que ha tornat a demanar "una solució" a la Unió Europea.

L'embarcació provenia d'Egipte i havia llançat un SOS davant les dificultats que tenia per navegar. Alertada la Guàrdia Costanera italiana, un mercant portuguès que era a la zona ha estat desviat cap a aquest lloc i ha vist com la pastera ha naufragat.

L'arribada del mercant ha provocat un moviment brusc de la pastera, quan els immigrants s'han situat tots a una banda de l'embarcació, i això ha desequilibrat la nau. Diferents embarcacions que eren prop d'on s'ha produït el naufragi han navegat cap al lloc de la tragèdia per mirar de localitzar més supervivents.

La tragèdia més greu

Aquest naufragi, que s'ha produït prop de 190 quilòmetres de la costa italiana de Lampedusa, és el més greu que ha tingut mai una pastera amb immigrants que volen arribar a Europa davant les costes italianes.

Just aquesta setmana, dimarts, es va tenir notícia d'un altre naufragi similar en el qual es tem que van perdre la vida 400 persones.

Els intents per localitzar la nau no van donar resultat i tota la informació es va saber gràcies als testimonis recollits entre els 150 supervivents que van arribar a Reggio de Calàbria, al sud d'Itàlia.

Durant tota la setmana s'han multiplicat les crides a evitar noves tragèdies al Mediterrani, on amb l'arribada del bon temps s'han multiplicat les travesses de pasteres.

L'ONU va reclamar a Europa que assumeixi la seva responsabilitat i llanci una operació per evitar naufragis com els d'avui –com la que es va fer l'any passat– i aquest dissabte mateix ha estat el Papa el que ha fet una crida semblant.

La situació a Líbia

Milers d'immigrants esperen, en condicions precàries, el seu torn per pujar a una pastera a les costes de Líbia i és per això que el primer ministre italià, Matteo Renzi, va apostar divendres per treballar per l'estabilització política d'aquest país com a primer pas per aturar aquest flux de pasteres.

Dilluns passat, a Barcelona, la cap de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, ja va reclamar que la UE llanci una operació "per salvar vides" al Mediterrani. "Afrontem circumstàncies dramàtiques", va assegurar després de xifrar en 5.600 el nombre de sensepapers rescatats el cap de setmana passat al Mediterrani.

stats