Internacional 03/08/2015

Israel autoritza la detenció sense càrrecs dels ultres que agredeixin palestins

La mesura, que suposa l'arrest sense càrrecs ni vist i plau judicial durant sis mesos prorrogables, s'aplicava fins ara només als palestins

Reuters
2 min
Criatures palestines de Gaza en un homenatge al nadó mort en un atac israelià. IBRAHIM ABU MUSTAFÁ / REUTERS

JerusalemEl gabinet de Seguretat israelià ha autoritzat la matinada de dilluns la detenció administrativa de ciutadans israelians que ataquin palestins. La mesura, que suposa l'arrest sense càrrecs ni vist i plau judicial durant sis mesos prorrogables, s'aplicava fins ara només als palestins. És la resposta del govern de Benjamin Netanyahu a l'onada de protestes desencadenada per l'assassinat, divendres prop de Nablus, d'Ali Dawabsha una criatura de 18 mesos en l'incendi d'una casa palestina provocat per un grup de colons. Els responsables de l'atac, en què també van resultar greument ferits els pares i el germà de la víctima, encara no han estat detinguts.

El primer ministre israelià es va referir per primer cop a la violència dels jueus ultra-nacionalistes com a "terrorisme". Tot i que l'atac no ha estat reivindicat, els assaltants van fer pintades en hebreu a la llar incendiada on es llegia "revenja" i una referència a la lògica de "l'ull per ull".

La condemna internacional i les crítiques a la impunitat amb què actuen els colons més violents (segons l'Autoritat Palestina han protagonitzat 11.000 atacs els últims sis anys, i la majoria de denúncies s'arxiven), han empès l'executiu israelià. Els sotmesos a detenció administrativa poden estar empresonats durant mesos sense judici, cosa que contravé la legalitat internacional i que Israel justifica com una forma d'aturar les espirals de violència i de guanyar temps per a les investigacions. Segons l'ONG israeliana prodrets humans B'Tselem, 391 palestins estan detinguts sense judici des del maig.

El Gabinet de Seguretat ha acordat estendre aquesta fórmula als ciutadans israelians i "prendre totes les mesures necessàries per portar els responsables d'aquests atacs davant la justícia i evitar que es repeteixin". L'organisme, format pels ministres més destacats del govern, ha considerat l'atac a la família Dawabsha com "una acció terrorista en tots els sentits".

stats