Maduro expulsa el diplomàtic nord-americà de més alt rang per "conspirador"

La UE també prepara sancions per al règim de Maduro, que ha pres possessió com a president

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha declarat avui 'persona non grata' l'encarregat de negocis dels Estats Units a Caracas, Todd Robinson, i li ha donat 48 hores per abandonar el país. L'expulsió del diplomàtic nord-americà amb més rang al país és una de les primeres mesures que ha pres Maduro, tot just ser proclamat president reelegit en les eleccions de diumenge, qüestionades àmpliament per la comunitat internacional pel frau i per les dificultats que ha tingut l'oposició en tot el procés. 

La mesura és la resposta a l'anunci de noves sancions econòmiques que dilluns va fer l'administració Trump i que limiten la venda de deute i actius públics veneçolans en territori nord-americà. Segons Maduro, les mesures "ofenen la dignitat nacional, fan mal, generen patiment al poble", per la qual cosa ha expressat el "repudi a la conspiració permanent". 

Amb Robinson haurà de marxar del país el responsable de la secció política de l'ambaixada nord-americana, Brian Naranjo. Tots dos estan acusats d'estar al darrere d'una trama internacional contra Veneçuela. "Ja n'hi ha prou de conspiracions", ha afirmat el president, que ha assegurat que en "més de 10 vegades, en privat, en públic, per escrit, de manera verbal" el seu govern havia amonestat el diplomàtic que, segons ha dit, ha continuat sent un "actiu conspirador". Al gener, el chavisme també va fer fora Jesús Silva, ambaixador espanyol, amb càrrecs similars.

La revolució bolivariana que va protagonitzar Hugo Chávez va enterbolir les relacions amb els diferents governs nord-americans i des de fa vuit anys tots dos països no intercanvien ambaixadors, així que l'expulsió de Robinson suposa una peça menys en el difícil encaix diplomàtic.

Avís de Brussel·les

La Unió Europea ha sigut l'últim actor que s'ha afegit a denunciar irregularitats, i a través de la responsable de política exterior, Federica Mogherini, ha anunciat que els socis comunitaris "consideraran l'adopció de mesures adequades", sense concretar-ne cap.

"Les eleccions presidencials i regionals es van dur a terme sense cap acord nacional sobre un calendari electoral i sense complir amb els mínims estàndards internacionals per a un procés creïble, sense respectar el pluralisme polític, la democràcia, la transparència i l'estat de dret", ha declarat  Mogherini en un comunicat.

Més continguts de